الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Zionis ceroboh terbatas di selatan Gaza

02 November 2011

Laporan jam 09:10 pagi, waktu Palestin(Semenanjung Gaza)
Jam 09:10 pagi, waktu Mesir

DER BALAH - Sebilangan jentera perang rejim zionis telah menceroboh sebelah timur bandar Der Balah, dan pergerakan itu dilihat keluar dari pengkalan tentera 'Kissufim' dari arah timur laut Khan Younis, selatan semenanjung Gaza.

Saksi kejadian berkata, dua buah kereta kebal dan empat buah jentolak menceroboh ke dalam kawasan tanah pertanian di timur Der Balah sambil melepaskan tembakan ke arah rumah-rumah penduduk Palestin.

Sumber menjelaskan jentera perang zionis, jentolak menyondol dan meratakan tanah-tanah pertanian penduduk berhampiran tempat pelupusan sampah di Der Balah. Tambahan lagi, ketika operasi berkenaan turut kelihatan pesawat pengintip tanpa pemandu yang kerap meninjau dari ruang udara sebelum jentera-jentera perang zionis berundu kembali ke dalam garisan sempadan tanah jajahan.

Menurut saksi juga, sewaktu pengunduran, tentera rejim zionis melepaskan dua tembakan peluru berasap ke arah rumah-rumah penduduk Palestin di kawasan berkenaan.

Berhubung kejadian ini, tiada laporan kecederaan dikalangan penduduk.

Kawasan-kawasan sempadan Semenanjung Gaza dengan tanah jajahan 1948 kerap kali diceroboh tentera rejim zionis. Sebagaimana dinyatakan, kawasan-kawasan yang berhampiran garisan sempadan telah dikeluarkan amaran oleh rejim zionis bahawa ia menjadi 'zon keselamatan'. Malahan menjadi sebab petani dan peladang Palestin tidak dibenarkan masuk ke kawasan tanah-tanah pertanian mereka. Sumber 02/11/2011, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS