Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

13 cedera, 3 ditangkap dalam pertempuran di BaitulMaqdis

21 Disember 2011

Laporan jam 08:47 malam, waktu Palestin(BaitulMaqdis)
Jam 07:47 malam, waktu Mesir

BAITULMAQDIS - Pertempuran sengit yang berlaku malam ini di Kota Lama, BaitulMaqdis(Al-Quds) mengakibatkan 13 penduduk Palestin cedera, manakala 3 lagi telah ditangkap.

Menurut saksi kepada PALTIMES, pertempuran ini tercetus selepas warga-warga zionis(warga haram) mengacau perarakan kahwin penduduk Palestin di jalan El-Wad, BaitulMaqdis, kemudian tentera penjajah bertindak memukul pengantin lelaki, Muaz Al-Ajlouni.

Sementara itu, sumber perubatan berkata, seorang remaja Palestin bawah umur, 'Ala' Az-Zaghir, 16 telah dibawa ke hospital Hadasa Ain Karem untuk merawat tulang hidungnya yang patah sewaktu pertempuran meletus di jalan El-Wad. Tambahan lagi, berbelas lagi penduduk Palestin mengalami sesak nafas akibat gas pemedih mata yang ditembak tentera penjajah. Pada waktu ini, sepasukan besar tentera penjajah dan unit khas memasuki kawasan Tembok Buraq dari arah Bab Al-Magharibah. Kawasan berkenaan masih diselubungi suasana tegang.

Ketika dihubungi, pertempuran antara penduduk Palestin dengan tentera penjajah meledak di jalan masuk ke Silwan dari sebelah utara berhampiran motel Baidhun. Tembakan-tembakan peluru getah dan bom pemedih mata serta bom bunyi(sound bomb) dilepaskan oleh tentera penjajah dalam pertempuran, lantas mengakibatkan berlaku kecederaan dan sesak nafas. SAFA melaporkan, beberapa telah ditangkap ekoran kejadian tempur yang berlaku. Sumber 21/12/2011, web berita Paltimes.net dan web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS