الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Israel tangkap ahli parlimen HAMAS

10 November 2010

Awal pagi tadi, sepasukan unit tentera rejim penjajah(zionis) telah menangkap seorang ahli parlimen selaku setiausaha sulit Majlis Legislatif Palestin, Mahmoud Ar-Ramhi yang juga merupakan anggota gerakan HAMAS(حركة المقاومة الإسلامية). Beliau ditangkap ketikamana operasi tentera rejim merempuh rumahnya di bandar Ramallah.

Gambar(al-jazeerah): Mahmoud Ar-Ramhi.

Jelas dari seorang ahli parlimen Legislatif Palestin, Muna Mansour juga dari gerakan HAMAS, beliau(Ar-Ramhi, 48) telah menghubunginya sebaik sahaja rumah Ar-Ramhi dirempuh masuk tentera rejim. Ketika itu, beliau memaklumkan bahwa telah ditangkap rejim zionis. Beberapa detik selepas itu, panggilan dari Ar-Ramhi terputus dan tidak diketahui lokasi Ar-Ramhi di bawa pergi.

Muna menyatakan ketika ditemubual pemberita Al-Jazeerah bahawa rejim zionis menangkap Ar-Ramhi buat kali kali kedua semenjak beliau dipilih menjadi ahli parlimen Legislatif Palestin.

Pada kali pertama penangkapan, Ar-Ramhi ditangkap bersama lebih dari 50 ahli parlimen dan timbalan menteri ekoran operasi pejuang Palestin yang menawan seorang tentera rejim penjajah, Gilad Shalit di Gaza. Sehingga kini, beberapa orang lagi dari ahli parlimen legislatif Palestin masih meringkuk dalam tahanan rejim. Sumber 10/11/10, web berita Al-Jazeerah.net

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS