الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Penangkapan besar-besaran di Khalil

22 Jun 2010

Sumber peta, google map. Penanda berwarna kuning adalah bandar Khalil. Manakala kampung Der Saamat terletak di bandar kecil Dura yang bernombor 15 hijau.

KHALIL(HEBRON) - Sekitar beberapa jam menjelang subuh, tentera penjajah telah menangkap berpuluh-puluh penduduk Palestin di kampung Der Saamat, barat Khalil, Tebing Barat. Dalam operasi tersebut, tentera penjajah turut melepaskan tembakan bom gas dan sound bom.

Sumber tempatan dari kampung terbabit memaklumkan kepada agensi berita, "lebih 30 penduduk Palestin telah ditangkap."

Berikutan penangkapan tersebut, kebanyakan penduduk Palestin yang ditangkap adalah dari kalangan penduduk yang bekas tahanan dari penjara Israel malah ada yang baru sahaja dibebaskan seminggu yang lalu.

Menurut saksi, jentera perang Israel dalam lingkungan 40 buah telah merempuh masuk ke kawasan terbabit pada awal pagi tadi. Lalu, penjajah melancarkan operasi memecah masuk ke rumah-rumah diikuti melepaskan sound bom dan bom gas ke atas beberapa buah rumah penduduk, dan ada pintu rumah penduduk Palestin yang diletupkan.

Jelas saksi lagi bahawa tentera penjajah menutup kesemua laluan masuk ke kawasan berkenaan serta menghalang penduduk keluar pergi bekerja.

Dalam kejadian itu, berlaku beberapa pertempuran kecil antara pemuda-pemuda Palestin dengan tentera penjajah. Pemuda-pemuda Palestin dikatakan melontar botol-botol kosong ke arah tentera penjajah.

Sebagaimana dilaporkan, tentera penjajah turut mendirikan dua pagar keselamatan tentera di jalan Tarusah, barat bandar Dura dan satu lagu di jalan Hamsoh-Dura. Manakala berpuluh-puluh tentera penjajah lagi dikerah berkawal di bukit yang terletak di kawasan berkenaan. Sumber 22/06/2010, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS