الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Abbas dan Meshaal bincang 3 masalah asas

05 Mei 2011

Laporan jam 02.11 pagi, Palestin/Mekah
Jam 01.11 pagi, Mesir

KAHERAH - Anggota Biro Politik HAMAS, Ezzat Al-Rashq mendedahkan tiga masalah asas yang telah diperbincangkan antara Mahmoud Abbas, Presiden Palestin dengan Khaled Meshaal, Ketua Biro Politik HAMAS dalam pertemuan tertutup selepas selesai meraikan majlis menandatangani persepakatan baik pulih hubungan dalaman Palestin di Kaherah petang semalam.

Gambar(Al-Jazeerah): Abbas kanan dan di sebelah kirinya, Khaled Meshaal.

Dalam kenyataan khas kepada Pusat Media Palestin, Al-Rashq berkata, masalah utama yang dipersetujui berkait dengan Kerajaan Palestin yang dinyatakan perlu segera membentuk Kerajaan dengan asas persetujuan.

Masalah kedua yang dinyatakan Al-Rashq, pertemuan awal bagi skop persetujuan barisan kepimpinan sementara yang dipersetujui mengikut dokumen baik pulih yang disediakan oleh Mesir(draf) dalam masa terdekat. Jelas Al-Rashq, skop pertemuan ini menggabungkan setiausaha-setiausaha agung kumpulan pembebasan Palestin(media lain menyebut kumpulan pemisah Palestin) dan individu-individu bebas.

Tambah Al-Rash, masalah ketiga yang telah dipersetujui iaitu mempercepatkan proses membebaskan tahanan-tahanan di Tebing Barat.

Di akhir kenyataan, Ezzat menyebut kedua-dua pihak(HAMAS dan FATAH) akan bertemu pada minggu akan datang bagi melihat tindakan susulan hasil dari keputusan ini. Sumber 05/05/2011, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS