الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Israel jawab laporan Goldstone

29 Januari 2010

Sumber melaporkan bahawa Kerajaan Israel hari ini telah mengumumkan pihaknya memberi jawab balas rasmi berhubung perakuan yang terkandung di dalam laporan hakim Ritchard Goldstone mengenai perang Israel ke atas Semenanjung Gaza.

Dalam masa, Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu(UN:United Nations) sedang bersiap sedia untuk mengadakan perbincangan berhubung laporan Goldstone pada minggu akan datang, Tel Aviv berkata pihaknya tidak berhasrat membentuk sebuah panitia siasatan perang sebagaimana yang diminta Pertubuhan Antarabangsa dalam laporan tersebut.

Sementara itu, Kerajaan Palestin di Semenanjung Gaza berkata pihaknya akan menyampaikan jawab balas melalui Suruhanjaya Tinggi Hak Asasi Manusia berhubung perakuan laporan Goldstone bagi pihak Palestin mengikut undang-undang yang disepakati antarabangsa.

Menteri Keadilan di Gaza, Mohammad Al-Ghul(محمد فرج محمود حسين الغول) berkata, jawab balas yang dikemukakan adalah berhubung setiap persoalan dalam paragraf yang dimuatkan dalam 52 muka surat(lingkungan jumlah muka surat).

"Jawab balas berhubung laporan tersebut berserta lampiran undang-undang akan diserahkan kepada Ketua Pejabat Suruhanjaya Tinggi di Semenanjung Gaza dalam terdekat ini", tambah beliau.

Beliau turut memberikan kepastian bahawa membiarkan pemerhatian Palestin ke atas sebahagian dalam laporan Goldstone yang diminta pihak Palestin melaksanakan sebahagian dari perakuan berikutan pihak penjajah(Israel) cuba menyamakan isu(alasan perang ke atas Gaza). Dengan seberapa segera, Kerajaan Palestin di Gaza membentuk sebuah panitia bagi mengawasi dan mendokumentsi jenayah Israel berhubung perang ke atas Gaza.

Beliau turut menyatakan, Kerajaan Palestin di Gaza memberi ruang kepada delegasi-delegasi dan utusan serta Badan-badan Antarabangsa bagi menyaksikan kesan perang. Berikutan hal yang berkait, Kerajaan juga menyambut baik usaha Goldstone dan memberikan kesenangan supaya dapat menyelesaikan misinya dengan sempurna. Dalam masa yang sama, Israel membantah sebarang kerjasama kepada Goldstone. Sumber 28/01/2010, berita al-Jazeerah dan web berita al-Jazeerah

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS