Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Sha'at jumpa HAMAS

04 Februari 2010

Anggota Lajnah Pusat Gerakan FATAH, Nabil Sha'at berjumpa dengan 2 pemimpin gerakan HAMAS, Khalil Hayyah dan Aiman Taha di salah sebuah hotel di Gaza.

Gambar: dari kiri, Nabil Sha'at dan
sebelah kanan, Khalil Hayyah

Menurut sumber, pertemuan ini adalah kali pertama sejak Oktober tahun lepas selepas gagal mencapai persetujuan menandatangani dokumen permeteraian pembaikan Palestin.

Sha'at berkata dalam sidang akhbar sebaik sahaja mengadakan pertemuan tersebut bahawa pertemuan yang diadakan itu adalah positif. Tambah beliau, Mahmoud Abbas yang memintanya menemui HAMAS, di samping keinginan beliau sendiri yang menghendaki berjumpa dengan HAMAS demi meleraikan konflik perpecahan Palestin.

Bagaimanapun, beliau menegaskan bahawa dia bukan pihak yang dipertanggungjawabkan secara rasmi sebagai perunding dengan HAMAS berhubung usaha pembaikan Palestin.

Sha'at turut menolak dari memberi apa-apa penjelasan yang diperbincangkan ketika pertemuan tersebut. Beliau hanya menyatakan harapan kunjungan beliau ke Gaza dan bertemu dengan HAMAS adalah bagi mengakhiri konflik kerana Tebing Barat dan Semenanjung Gaza adalah sebuah tanahair.

"kami berusaha membebaskan Palestin dari penjajahan dan sekatan Israel supaya dapat menubuhkan sebuah Negara Palestin sebagaimana yang diimpikan, kami akan berjuang untuk Palestin", ujar beliau.

Harapan beliau dari pertemuan tersebut adanya pelaksanaan dari apa yang disepakati bagi menyatukan usaha atas nama Palestin.

Sementara itu, Khalil Hayyah dari pihak HAMAS mengalu-alukan kunjungan Sha'at. Khalil mengungkapkan pertemuan seumpama ini sebagai langkah awal khususnya hubungan dua hala antara gerakan HAMAS dan FATAH malah sebagai langkah agar tercapainya perpaduan Palestin.

Khalil Hayyah menjelaskan, HAMAS amat menyambut baik pertemuan ini yang menjadi harapan besar berikutan akan diadakan lagi perjumpaan- perjumpaan bagi membincangkan beberapa perkara dan isu berkaitan Palestin.

Sha'at yang mengunjungi Gaza melalui sempadan Erez, utara Gaza-Israel turut mengajak HAMAS menandatangani dokumen permeteraian yang dicadangkan oleh Mesir supaya usaha pembaikan Palestin tercapai.

Hari ini, Nabil Sha'at turut bertemu dengan Ismail Haniah(HAMAS), Perdana Menteri Kerajaan Palestin di Gaza.

Sha'at menjelaskan, dalam perbincangan dengan Ismail Haniah turut menyentuh hal bagi menjernihkan semula keadaan antara HAMAS dengan FATAH. Sumber 03-04/02/2010, berita al-Jazeerah dan web beria al-Jazeerah

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS