Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Israel berundur dari Gaza

27 Mac 2010


Klip berita di atas memaparkan tentang kejadian pertempuran antara pejuang Palestin dengan tentera Israel yang menceroboh timur Khan Yunus, Gaza pada 26-03-2010, hari jumaat. Sumber klip berita (youtube al-Jazeerah)

Menurut sumber(jumaat), tentera Israel telah berundur dari timur Khan Yunus, Gaza setelah terjebak dalam pertempuran dengan pejuang-pejuang Palestin yang membawa kepada kematian 2 tenteranya.

Saksi(penduduk tempatan) berkata, kereta kebal Israel turut berundur dari Gaza sebaik sahaja bertempur dengan pihak pejuang Palestin. Sebelum itu, buldozer Israel meranapkan sebuah rumah penduduk Palestin malah beberapa jentera Israel yang lain meratakan tanah pertanian Palestin.

Sumber media pula melaporkan, satu serangan roket juga dilancarkan ke Israel. Dinyatakan, serangan roket itu gugur di sebuah kawasan tanpa penghuni di Israel tanpa ada sebarang luka parah atau seumpamanya di pihak Israel. Dalam masa yang sama, bot-bot perang Israel mengebom beberapa bot nelayan Palestin yang berada di perairan laut di utara Gaza.

Pasukan bantuan dan perubatan Palestin bergegas ke tempat berlakunya pertempuran di timur Khan Yunus setelah Israel berundur bagi mencari mangsa.

Berikutan pertempuran itu, Menteri Pertahanan Israel,Ehud Barak memberi ancaman kepada HAMAS dengan hukuman dan serang balas.

Bagaimanapun, Ehud Barak menyatakan Israel tidak ada kepentingan jika menyerang semula Gaza seperti perang sebelum ini.

HAMAS jawab ancaman Barak

Berhubung ancaman Barak kepada HAMAS, Ismail Ridhwan, salah seorang pemimpin HAMAS dalam kenyataannya(3.40 petang/Mesir) berkata, apapun ancaman Israel tidak akan mematahkan semangat pejuang Palestin yang bangkit mempertahankan haknya.

"Apabila berlaku seperti pertempuran semalam, musuh akan memberi ancaman, tetapi ancaman itu tidak menggetarkan HAMAS dan pejuang-pejuang", ujar beliau.

Beliau meminta kepada Israel supaya menjadikan iktibar dari setiap pencerobohan dan perang lalu bahawa matlamat musuh tidak akan tercapai.

"Sewajarnya Israel berfikir seribu kali sebelum mengambil tindakan sedemikian kerana pencerobohan musuh ke Gaza bukannya peluang untuk bersiar-siar", tegas Ismail.

Beliau juga meminta kepada Persidangan Kemuncak Negara-negara Arab yang berlangsung hari ini agar memberikan sokongan sepenuhnya kepada Palestin sama ada dari material, politik juga menyokong kepada penyatuan Palestin.
Sumber 27/03/2010, berita al-Jazeerah dan web berita al-Jazeerah serta youtube.com/aljazeerah

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS