الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Pindah 289 tahanan Palestin ke empat bahagian kurungan

30 Mei 2010

GAZA - Tahanan Palestin dari penjara Israel menyatakan Jabatan Penjara Nafhah di Israel telah memindahkan 289 tahanan Palestin susulan dari ketetapan undang-undang "Shalit".

Gambar(flickr.com): Ahli keluarga tahanan Palestin mengadakan tunjuk perasaan di utara Gaza berhampiran sempadan Erez. Mereka meminta bebaskan ahli keluarga dari penjara Israel,10/05/2010.

Seorang tahanan Palestin, Taufiq Abu Nuaim yang merupakan seorang pemimpin gerakan tahanan berkata, pejabat pengurusan penjara-penjara telah membahagikan empat bahagian kurungan kepada 289 tahanan di penjara Nafhah dan Askalan.

Beliau memaklumkan hal sedemikian dalam satu laporan kepadapusat kajian tahanan yang disampaikan kepada agensi berita.

Tambah Abu Nuaim lagi, para tahanan di penjara-penjara Israel berpegang teguh dengan langkah juang untuk menghadapi undang-undang ketika dibacakan kali terakhir dalam parlimen Knesset.

Sebagaimana dinyatakan, Parlimen Knesset(Israel) telah menetapkan undang-undang yang diberi nama "Shalit" dinisbahkan Gilad Shalit, seorang tentera Israel yang ditawan di Semenanjung Gaza.

Undang-undang tersebut bertujuan untuk mengetatkan lagi tahap penindasan serta menambahkan lagi jerutan sedikit demi sedikit ke atas tahanan Palestin.

Demikian itu, sebagai tekanan kepada kumpulan-kumpulan Palestin yang menawan tentera Israel. Malah juga untuk menundukkan kumpulan-kumpulan berkenaan bagi mengikut dokumen penukaran tahanan-tawanan sebagaimana yang dikehendaki penjajah.

Tahanan wanita Palestin

Dari sebuah penjara yang lain, Al-Damun(utara Israel, tanah Palestin yang dirampas) turut dilakukan tindakan yang sama. Para tahanan wanita Palestin mengadu kan bahawa mereka diabaikan dari perubatan dengan sengaja.

Gambar: Wanita Palestin dalam penjara Israel, dipetik dari web berita safa.ps.

Tahanan wanita Palestin berkata, kehidupan dan keadaan mereka bertambah buruk dalam bahagian-bahagian bilik kurungan yang basah dan lembab, malahan tidak ada pancaran cahaya dan udara. Tambahan pula, bahagian-bahagian kurungan yang mereka dipindahkan tidak dilengkapi tandas, jika mahu guna tandas kena ke bahagian yang lain.

Di samping itu, beberapa tahanan wanita Palestin ada yang mengidap penyakit.

Seorang tahanan, Ubair Amru berasal dari Khalil(Hebron) yang dihukum penjara selama 16 tahun mengalami susut berat badan secara berterusan berikutan kekurangan vitamin 'B12'. Berat asal 86 kilogram, namun sekarang berat badannya hanya 47 kilogram.

Begitu juga dengan Iman Ghazawi yang dihukum penjara 13 tahun mengidap penyakit rheumatism dan radang sendi.

Tahanan yang lain, Aisyah Abyat dari Bet Lehem menghadapi masalah rahang dan memerlukan rawatan dan pembedahan dengan segera.

Latifah Abu Zara' mengidap masalah rahim dan Dua' Jayusha menerima tiga hukuman dan penjara seumur hidup telah mengidap masalah gigi dan tulang belakang.

Dalam laporan itu mengadukan beberapa lagi tahanan wanita Palestin yang mengidap berbagai-bagai penyakit dan memerlukan rawatan dengan segera. Sumber 29-30/05/2010, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS