الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Disebalik serangan berdarah, tentera terpilih unit khas Israel menangis ketakutan

06 Jun 2010


GAZA - Media massa Turki menyiarkan rakaman bergambar mengenai tentera laut Israel yang menangis ketika menyerang armada pembebasan pada 31 Mei 2010.

Gambar: tentera yang dipilih juga menangis

Menurut sukarelawan-sukarelawan/aktivis mempertahankan diri sebaik sahaja tentera-tentera Israel menyerang kapal Mavi Marmara dengan tembakan peluru hidup, bom pemedih mata, gas dan seumpamanya di perairan antarabangsa. Ketika serangan itu, sukarelawan mahupun aktivis-aktivis sempat menangkap tiga tentera Israel serta merampas senjata dan dibuang ke laut, kemudian tentera-tentera itu dilepaskan.

Para sukarelawan menjelaskan, tentera-tentera Israel melepaskan tembakan ke kapal sebelum unit tentera Israel yang lain diturunkan dari helikopter(black-hawk) dan menembak para sukarelawan.

Ahli parlimen Kuwait, Walid At-Tabtabani berkata, 'tentera Israel telah bunuh beberapa sukarelawan sebelum unit tentera Israel yang lain diturunkan dari helikopter..sukarelawan pun tak mampu pertahanankan semasa di atas kapal, namun hanya berdaya menangkap tiga tentera Israel'.

Jelas beliau lagi bahawa ada seorang tentera Israel yang menangis teresak-esak ketika ditangkap para sukarelawan, malah mukanya pucat lesi sehinggakan ada lagi seorang tentera Israel terkencing di dalam seluar kerana terlalu takut dan gementar.

Sebelum melancarkan operasi yang dikenali 'angin syurga', Israel telah memilih tentera-tentera dari beberapa unit khas untuk melakukan serangan ke atas armada pembebasan.

Dalam serangan itu, sembilan para sukarelawan syahid dan berpuluh lagi mengalami kecederaan dan luka parah. Di samping itu, enam tentera Israel turut mengalami cederah parah. Sumber 06/06/2010, web berita safa.ps


Ketika pergelutan mempertahankan kapal Mavi Marmara


Seorang tentera Israel yang kena belasah

Nota: Gambar-gambar yang disiarkan ini bukanlah bertujuan untuk menimbulkan rasa simpati kepada 'lanun' yang menyerang kapal membawa bantuan kemanusiaan, namun para sukarelawan juga berhak untuk mempertahankan diri dan kapal dari dirampas.

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS