الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Ejen Israel 'bertaubat'

09 Jun 2010

Kementerian Dalam Negeri Palestin yang ditadbir gerakan HAMAS telah mengumumkan pada hari ini bahawa sekumpulan penduduk Palestin yang menjadi ejen Israel telah menyerah diri kepada Pihak Keselamatan. Berikutan itu, pintu taubat telah dibuka pada awal bulan yang lalu.

Arkib gambar(Al-Jazeerah): Pejuang SARAYA AL-QUDS sambil memegang senjata membawa beberapa ejen Israel yang ditutup mukanya dengan kain hitam ke Pihak Keselamatan.

Jurucakap Kementerian Dalam Negeri, Ihab Ghassin dalam sidang akhbar berkata, "ada sejumlah ejen yang menyerah diri secara sukarela dan menyatakan taubat". Namun, beliau tidak menyebut jumlah yang menyerah diri.

Beliau turut mengumumkan bahawa tempoh sebulan telah selesa, dan masa masih berbaki kepada mereka-mereka yang menjadi ejen Israel untuk menyerah diri dan bertaubat.

"Sesiapa yang tidak menyerah diri sehingga tempoh yang diberikan ini berakhir, sesungguhnya mereka tidak akan lagi mendapat apa-apa syafaat", ujar jurucakap itu lagi.

Jurucakap Kementerian tersebut juga turut mengeluarkan ancaman bagi meneruskan usaha menjejak ejen penjajah di Gaza. Beliau menjelaskan bahawa Pihak Keselamatan telah mengenali nama-nama mereka.

Beliau menjelaskan, pihak kementerian telah memberikan peluang kepada mereka, jika tidak tampil menyerah diri dan bertaubat, mereka akan menerima hal yang tidak dijangka, maka tampil setelah mendengar peringatan ini.

Kementerian itu menyatakan akan meneruskan operasi menumpaskan jaringan ejen-ejen dengan penjajah, malah mereka yang terjebak akan dibawa ke mahkamah dan dikenakan hukuman berdasarkan jenayah yang dilakukan. Hukuman tersebut boleh mencapai ke hukuman 'bunuh'.

Sebulan yang lalu, Kementerian Dalam Negeri membuat pengumuman membuka pintu 'taubat' selama dua bulan kepada mereka-mereka dari penduduk Gaza yang ada hubungan dengan perisik Israel. Langkah sedemikian setelah dilaksanakan hukuman 'bunuh' ke atas dua penduduk Palestin yang bekerjasama dengan perisik Israel pada bulan April yang lalu. Sumber 09/06/2010, web berita Al-Jazeerah

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS