الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Laporan mengenai kematian seorang tentera Mesir telah diserahkan kepada Mesir - Haniah

11 Jun 2010

GAZA - Perdana Menteri Palestin, Ismail Haniah yang juga merupakan salah seorang pemimpin HAMAS berkata, bahawa Kerajaan Palestin yang ditadbir HAMAS telah selesai membuat siasatan berkenaan isu seorang tentera Mesir yang terbunuh beberapa bulan yang lalu ketika mengawal di menara kawalan di sempadan Mesir.

Ketika ditemuramah agensi berita di Gaza, Ismail Haniah menjelaskan bahawa HAMAS telah menyerahkan laporan siasatan mengenai isu tersebut kepada Pihak Berkuasa Mesir. Namun beliau tidak menyebut hasil keputusan siasatan itu, bagaimanapun beliau berkata sambil tersenyum, "kami telah menyerahkan laporan itu kepada Mesir, maka Mesir tahu keputusannya".

Beliau sekali lagi mengecam pembunuhan ke tentera Mesir dan menyifatkan ia dengan 'perbuatan jenayah', bukan sahaja HAMAS membantah pembunuhan itu, malah sesiapapun yang ada perasaan, menurut Ismail Haniah.

Namun, dari jurucakap gerakan HAMAS, Sami Abu Zuhri yang berpandangan lain berkata bahawa siasatan tersebut tidak lagi sempurna malah tidak menemui keputusannya disebabkan Mesir menolak dari mengadakan penyelarasan bersama HAMAS bagi menyiasat perkara ini. Sumber 11/06/2010, suratkhabar Shourouk(Mesir)

Baca lagi:

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS