الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Memori tragedi Al-Aqsa dibakar berlalu sepi

22 Ogos 2010

Semalam yang berlalu, maka genapla tahun yang ke 41 percubaan memusnahkan dan membakar Masjid Al-Aqsa yang terletak di Bandar Baitul-Maqdis(Al-Quds). Berikutan dengan tarikh tersebut, laporan dari Yayasan Al-Quds Antarabangsa bagi tahun ke 4 menyebut perancangan(langkah-langkah) penjajah yang mensasarkan Masjid Al-Aqsa.

Laporan tersebut mendedahkan projek-projek yang dibangunkan oleh penjajah bagi mengepung Masjid Al-Aqsa yang turut merangkumi sebuah rumah ibadat(haikal Sulaiman yang didakwa), terowong bawah tanah serta penggalian. Sebahagian dari projek itu telah siap sempurna dan sebahagian yang lain masih lagi berjalan.

Dalam laporan itu menyebut 9 lokasi penggalian yang baru dilakukan oleh Yahudi untuk memasuki di bawah Masjid Al-Aqsa. 4 darinya dilakukan di bahagian selatan Masjid Al-Aqsa, 4 lagi di bahagian barat dan 1 lagi lokasi penggalian baru di bahagian utara Masjid Al-Aqsa. Hasil laporan itu mengesahkan bahawa kadar nisbah penggalian di bawah Masjid Al-Aqsa meningkat berlipat kali ganda yang mencapai 200%.

Yayasan Al-Quds telah mencatatkan beberapa kumpulan lokasi di sekitar Masjid Al-Aqsa yang diyahudikan. Kesemuanya telah meingat ke 34 buah lokasi. 21 darinya masih dalam proses(underconstruction) dan 13 lokasi yang lain telah sempurna diyahudikan. Kedudukan lokasi-lokasi tersebut, 15 darinya terletak di bahagian selatan Al-Aqsa, 17 lagi di bahagian barat, manakala dua lagi lokasi terletak di bahagian utara Masjid Al-Aqsa.

Rempuhan Yahudi ke Al-Aqsa

Kelompok-kelompok Yahudi dan penduduk Israel telah merempuh masuk ke dalam kawasan Masjid Al-Aqsa secara berperingkat. Jumlah rempuhan yang dilakukan pada tahun ini mencecah 55 kali berbanding pada tahun lepas hanya 43 kali. Kelompok serbuan tersebut terdiri daripada individu rasmi dari Parti Likud dan Parti Kesatuan Kebangsaan(MIFDAL) sebanyak 6 kali.

Sebagaimana yang telah dicatat, 34 rempuhan dilakukan oleh kumpulan pelampau Yahudi. Paling menonjol pada 10 Mei lalu, Masjid Al-Aqsa dirempuh sekumpulan Rabai Yahudi yang terdiri dari 40 orang Rabai(rahib) Yahudi, dan ia merupakan rempuhan terbesar sejak Al-Quds dan tempat-tempat suci dijajah.

Berikutan yang sedemikian, tanggal 16 Mac setiap tahun diperakui sebagai hari kesedaran di kuil(rumah ibadat). Pada tarikh itu juga, diadakan aktiviti-aktiviti keagamaan bagi menggiatkan penekanan untuk meningkatkan lagi kewujudan Yahudi di tempat yang sebut 'temple mount'.

Dilaporkan juga, pada bulan September tahun lalu, Pihak Berkuasa Penjajah telah meluluskan dua buah pembinaan gereja(rumah ibadat) yang baru dalam perkarangan kawasan Masjid Al-Aqsa. Semua perancangan yang dilakukan ini tanpa ada sebarang pencegahan dan kekangan dari Negara-negara Arab dan Islam. Sumber 22/08/2010, web berita Al-Jazeerah

Pautan lain:

Rakaman gambar kesan Al-Aqsa dibakar

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS