Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Liputan kerja-kerja pembinaan di penempatan Israel

26 September 2010

Beberapa hari yang lalu, lensa kamera Al-Jazeerah terus meneropong pergerakan pendatang-pendatang Israel yang bersiap sedia memulakan kerja-kerja pembinaan di beberapa buah penempatan Israel di Tebing Barat. Sambil itu, banyak gesaan yang meminta supaya tempoh pembekuan yang berakhir menjelang pertengahan malam, hari ini dilanjutkan lagi.

Peta, sumber google map.

Al-Jazeerah yakin kewujudan rumah siap bina yang dipasang oleh Israel beberapa hari yang lalu di penempatan 'Revava' berhampiran kampung Dayr Istiya, selatan bandar Nablus adalah persediaan bagi memulakan kerja bina sebaik sahaja tempoh pembekuan berakhir.

Liputan lain turut mengintai kerja bina perumahan di penempatan 'Hargilo' yang terletak di barat bandar Bet Lehem.

Dibawah: peta, sumber google map.

Walid Al-Umari, Pengerusi pejabat Al-Jazeerah di Ramallah menukilkan dari sumber Israel bahawa sebanyak 2000 unit perumahan Israel yang tidak perlu kepada lesen baru sedia untuk dilaksanakan. Manakala, 17,000 unit perumahan Israel yang lain masih bergantung kepada kelulusan dan jumlah sebanyak ini meliputi penempatan Israel di Al-Quds.

Melihat kepada senario semasa, Walid Al-Umari menyatakan, kerja-kerja bina penempatan akan bermula selepas dari hari ini.

Pendatang-pendatang Israel di penempatan Revava, utara Tebing Barat telah mendapatkan bungkusan-bungkusan simen yang baru, malah kapal korek(case) kelihatan bersedia untuk memulakan kerja bina di penempatan Israel selepas selesai tempoh pembekuan.

Agensi berita 'Safa' pula melaporkan dari Pengerusi Jawatankuasa Kebangsaan Menentang Tembok Pemisah dan Penempatan di Bet Lehem, Hassan Buraijiah petang semalam, berkata, pendatang Israel memasang 3 buah rumah pasang siap di sebuah tanah yang dirampas dari kawasan Ummu Nadhur.

Buraijiah menyatakan, kerja-kerja bina unit perumahan masih berterusan di dua buah penempatan Israel, Efratah dan El'azar yang terletak di selatan Bet Lehem pada dua hari yang lalu meskipun perayaan Yahudi dan hari terakhir dari tempoh pembekuan bina penempatan.

Netanyahu tidak benar cakap mengenai beku penempatan

Menurut radio Israel, Benjamin Netanyahu, Perdana Menteri Israel meminta kepada anggota kabinet menteri dan Kerajaannya agar tidak membicarkan mengenai masalah pembekuan penempatan Israel menerusi media massa hari ini.

Sumber terdekat Netanyahu berkata, beliau meyakini usaha penyelesaian yang masih diteruskan itu adalah perkara yang teramat penting. Sedemikian itu, Netanyahu meminta semua pihak yang berkenaan tenangkan diri di saat-saat akhir tempoh pembekuan selesai.

Seperti yang dijadualkan, ketetapan Israel yang mengumumkan 10 bulan sebelum ini adalah tempoh pembekuan kerja bina penempatan Israel di Tebing Barat tetapi Al-Quds dikecualikan. Berikutan itu, rundingan damai secara bersemuka antara Palestin dan Israel diambang bahaya jikalau Israel tidak bertekad melanjutkan lagi ketetapan tempoh pembekuan, seperti yang didesak Pemerintah Palestin Ramallah.

Perayaan memulakan kerja bina penempatan

Berita Al-Jazeerah melaporkan lagi, pada waktu petang tadi, pendatang Israel di penempatan Revava meraikan perayaan bagi memulakan kerja bina penempatan di Tebing Barat. Sumber 26/09/2010, web berita Al-Jazeerah, web berita safa.ps dan berita Al-Jazeerah

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS