Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

2 pejuang cedera akibat letupan

11 April 2011

Laporan jam 02.11 pagi, Palestin/Mekah
Jam 01.01 pagi, Mesir

GAZA - Letupan awal pagi ini di Mukhayyam El-Buraij mengakibatkan dua pejuang Palestin cedera.

Menukil dari sumber perubatan di hospital Syuhada Al-Aqsa di Der Balah, katanya, dua pejuang Palestin mengalami kecederaan yang disifatkan pertengahan.

Timbul percanggahan berita mengenai sebab letupan. Sehubungan itu, sebahagian sumber menyebut letupan tersebut akibat pengeboman pesawat pengintip tanpa pemandu, di samping itu, sumber tertentu mengesahkan kepada Safa bahawa letupan itu ekoran dari beberapa peluru mortar yang dikatakan sedang untuk dilancarkan.

Laporan semalam pada jam 10.03 malam,Palestin, media Israel 'Yedioth Ahronoth' menyebutkan bahawa satu serangan roket Palestin dari Gaza gugur di bandar Askalan. Jelas sumber itu, tidak ada sebarang laporang mengenai kecederaan dan kerosakan harta benda.

Sumber hebrew itu berkata, sejak pagi Ahad, 12 serangan roket dan mortar gugur di Naqab. Dinyatakan lagi, satu serangan roket Palestin berjaya ditangkis sistem penangkis 'iron dome'.

KABINET seru memburu pelancar roket

Laporan pada jam 05.00 petang semalam, Majlis KABINET Israel bagi hal-ehwal politik dan keselamatan telah mengeluarkan taklimat kepada tentera zionis bagi meneruskan operasi menyerang(memburu) mereka yang berada di sebalik pelancar roket Palestin ke tanah jajahan 1948.

Radio Israel berkata, keputusan tersebut diputuskan KABINET ketika perjumpaan tengahari semalam yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri rejim zionis, Benjamin Netanyahu.

KABINET Israel menetapkan agar segera persediaan itu dibuat bagi melindungi pelusuk dalaman bandar-bandar Israel di selatan tanah jajahan.

Kini, gencatan senjata(tenang) dari kedua-dua belah pihak telah bermula. Zionis telah menawarkan gencatan senjata pada jam 01.21 pagi semalam bagi menghentikan serangan dan meminta pejuang juga menghentikan serangan roket.

Sebelum ini, beberapa sayap tentera Palestin turut mengumumkan bersetuju memberikan peluang kepada pihak-pihak perantaraan bagi menjayakan gencatan ini. Di samping itu, pihak pejuang berpegang dengan hak untuk membalas serangan sekiranya rejim zionis masih meneruskan serangan dan pencerobohan di Gaza. Sumber 11/04/2011, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS