الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Rumah, nelayan jadi sasaran tembakan zionis

14 April 2011

Laporan asal jam 12.21 pagi, Palestin/Mekah
Jam 11.21 malam(13/04/2011), Mesir

GAZA - Menara kawalan tentera zionis yang setentang dengan timur Gaza telah menyasarkan tembakan senjata beratnya menjelang pertengahan malam. Serentak dengan itu, bot-bot laju tentera laut zionis menembak ke arah bot nelayan di selatan Gaza.

Pemberita Safa melaporkan dari saksi bahawa menara-menara kawalan tentera zionis yang dikenali 'gerbang Sureij' melepaskan tembakan bertubi-tubi dari senjata beratnya ke arah rumah-rumah penduduk dan tanah pertanian di timur daerah Khan Yunus.

Sementara itu, lapor Safa lagi, bot-bot laju zionis yang berada di laut lepas selatan Gaza menembak ke arah bot-bot nelayan Palestin. Dalam waktu itu, ruang udara Gaza dilintasi kerap pesawat-pesawat rejim zionis.

Berhubung kejadian di laut, Safa menjelaskan bot-bot tentera laut zionis menyasarkan tembakan ke arah bot nelayan Palestin dalam jarak yang terlalu dekat. Lantas, bot-bot nelayan Gaza terpaksa beredar dari lokasi tersebut, sementara bot nelayan yang lain bergegas ke kawasan yang selamat untuk menjalankan penangkapan ikan sebagaimana biasa.

Sehingga kini, sumber tidak melaporkan sebarang kecederaan dari kalangan penduduk Palestin di Gaza ekoran dari dua kejadian tersebut. Walaupun keadaan tenang yang menyelubungi Gaza waktu ini, namun rejim zionis masih menindas para petani di garisan sempadan dan nelayan. Sumber 14/04/2011, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS