الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Penjajah: Sekatan Gaza berkait 'hidup atau mati'

23 Jun 2011

Laporan jam 10:49 pagi, Palestin/Mekah
Jam 09:49 pagi, Mesir

WASHINGTON - Duta Israel ke Amerika Syarikat, Micheal Orean(gambar) mempertahankan sekatan Israel ke atas Semenanjung Gaza(media lain menyebut Jalur Gaza, Genting Gaza) sejak 5 tahun yang lalu melihat kepada perkara tersebut sebagai 'permasalahan hidup atau mati'.

Sedemikian itu, pada masa yang sama, armada pembebasan II(Freedom Flotilla II) sedang bersiap-sedia untuk belayar. Sebagaimana yang dijadualkan, armada akan belayar beberapa hari lagi menuju ke perairan Gaza dengan disertai sukarelawan dan aktivis dari 12 buah negara dengan kapal-kapal yang dimiliki secara perkongsian atau satu-satu pihak.

Web berita Israel 'Jerusalem Post' melaporkan bahawa Orean mengungkapkan rasa senang berikutan dakwaannya bahawa Kerajaan Turki tidak benarkan kapal-kapal turut serta simpati bersama Gaza, lebih-lebih lagi NGO Turki 'IHH' menarik diri dari konvoi laut yang membawa bantuan kemanusiaan. Tambah sumber itu lagi, seperti yang dijadualkan, armada ini akan mulakan pelayaran sempena mengingati ulang tahun pelayaran armada yang lalu dalam ruang untuk memecahkan sekatan yang dikenakan ke atas Gaza.

Sebelum ini, NGO muslim Turki 'IHH'(The Foundation for Human Rights and Freedoms and Humanitarian Relief, web rasmi) telah mengumumkan menarik diri berikutan kapal Mavi Marmara tidak dapat belayar ekoran kerosakan teruk yang dihadapinya sewaktu diserang tentera laut zionis tahun lepas.

Orean berkata lagi, bahawa "sekatan yang dikenakan ke atas Gaza tidak bertentangan dengan undang-undang antarabangsa."

Duta Israel ke Amerika menilai sekatan itu perlu dikenakan bagi menghalang serangan-serangan roket yang mengancam rejim zionis(Israel), dan mengikut fasal-fasal dalam undang-undang laut antarabangsa, maka sewajarnya mesti menghalang mana-mana kapal dari tiba ke perairan laut Gaza mengikut undang-undang sekatan.

Tambah Orean bahawa perlu diperhatikan, serangan tentera-tentera laut Israel ke atas kapal-kapal armada pembebasan telah mengakibatkan kematian 9 aktivis Turki di atas kapal Mavi Marmara. Sumber 23/06/2011, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS