الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Cedera dalam pengeboman zionis di Gaza

13 Julai 2011

Laporan jam 01:42 pagi, waktu Palestin/Mekah
Jam 12:42 pagi, waktu Mesir
(kemaskini jam 02:41 pagi, waktu Mesir)

GAZA - Seorang wanita Palestin tercedera lewat malam tadi berikutan terkena serpihan peluru yang ditembak oleh pesawat tempur zionis ke arah sasarannya berhampiran stesen pelincir di jalan Yafa, Hayyu Tufah, timur bandar Gaza.

Jurucakap Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas di Gaza, Adham Abu Salmiah mengesahkan kejadian berkenaan dan wanita Palestin yang cedera telah dibawa ke hospital untuk rawatan lanjut.

Menurut pemberita Safa, pengeboman dari pesawat zionis mengakibatkan saliran paip utama terjejas dan air melimpah keluar ekoran mengalami kebocoran.

Serang lagi sekali

Setelah dua jam berlalu, pesawat tempur zionis mengebom semula di lokasi yang sama di Hayyu Tufah. Saksi berkata, satu letupan besar natijah dari pengeboman di lokasi yang menjadi sasaran.

3 serangan roket

Jelas Safa, pengeboman zionis di Gaza sebaik sahaja 3 serangan roket Palestin gugur di salah sebuah penempatan zionis, Sdot Negev serta mengakibatkan sebuah rumah warga haram terjejas dan satu lagi serangan roket gugur di kawasan lapang Sha'ar Hanegev lewat malam tadi, 12/07/2011. Kedua-dua lokasi sasaran serangan roket terletak di barat Naqab(selatan tanah jajahan 1948).

Sewaktu laporan ini diterbitkan, tiada lagi mana-mana kumpulan sayap senjata Palestin mengakui melancarkan serangan roket. Bagaimanapun, media Israel, Haaretz dan Ynet terus menuduh ia adalah roket Qassam merujuk kepada sayap tentera gerakan HAMAS meskipun serangan roket baru-baru ini diakui oleh kumpulan salafi, jamaah 'Tauhid Wal-Jihad' yang menolak tempoh tenang(gencatan senjata seketika) sepertimana yang disepakati 13 sayap tentera, antaranya Al-QASSAM(sayap tentera HAMAS), SARAYA AL-QUDS(sayap tentera JIHAD ISLAMI), ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN, KATAIB AL-WATANIAH dan lain-lain lagi.

Walaubagaimanapun, 13 sayap tentera ini memberi petunjuk bahawa akan menyerang balas jika rejim zionis bertindak sedemkian. Sumber 13/07/2011, web berita Safa.ps dan arkib maklumat

1 comments:

Abu Idris berkata...

arrayah.info - Palestin : Malaysia, Kita Sama dan Kita juga Berbeza

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS