الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

[Karikatur] : Sindir boikot

15 Julai 2011


Sumber karikatur, Jerusalem Post

Sindir boikot

Karikatur di atas dipetik dari sebuah web berita Israel yang memaparkan betapa boikot tidak kena pada waktunya. Bagaimanapun, ianya boleh digambarkan satu sindiran sinis kepada kempen boikot yang masih berterusan hingga saat ini.

Kempen boikot yang digerakkan oleh beberapa NGO antarabangsa, sama ada dalam atau luar tanah Palestin bertujuan untuk menentang dasar kezaliman dan penjajahan rejim zionis ke atas tanah-tanah Palestin malah taklukan ini meliputi setiap aspek hidup rakyat Palestin. Tambahan pula, sekatan zionis di Gaza terus mewajarkan kempen boikot ini dilakukan dan disertai oleh semua pihak yang mengambil berat tentang hak asasi manusia. Kempen tersebut walaupun disindir secara sinis oleh media zionis, namun ia mampu membuatkan rejim zionis tergamam dan terus memikirkan tindakan bagi menghalang kempen boikot mendapat sambutan.

Lebih menyakitkan zionis, apabila kempen ini bukan sahaja disuarakan oleh umat Islam bahkan ia dipopularitikan oleh mereka-mereka bukan muslim, khususnya aktivis-aktivis Eropah yang bersimpati terhadap Palestin. Sejauhmana ia berkesan? Tanya diri kita, jika kita menerima sepenuh hati, maka itulah kesannya. Mungkin dari sudut politik agak sukar mengajar zionis, apa itu boikot, lagi menyakitkan apabila melihat kapal-kapal 'flotila 2' terperangkap di pelabuhan-pelabuhan Greece, namun medium yang ada boleh digerakkan dengan lancar melalui NGO dan insan ke insan. Jika bukan muslim pun tidak redha tindakan jahat zionis ke atas hak penduduk Palestin, apatahlagi kita yang mempunyai tautan akidah, sejarah di tanah Palestin.

Boikot tetap ada kesannya, bahkan zionis juga mempelajari dari kempen boikot. Baru-baru ini, rejim penjajah terpaksa mengusulkan dalam parlimen berhubung gesaan pemulauan atau boikot ke atas mana-mana Badan-badan atau Yayasan-yayasan di Israel yang menyambut hari Nakbah Palestin.

Tuntasnya, zionis mengambil pengajaran dari kempen boikot meskipun mereka menutup mata sambil memberikan sindiran sinis terhadap usaha-usaha ini. Lagi mereka berterusan melakukan keganasan ke atas penduduk Palestin, boikot akan terus menghantui mereka. Maka, kerja kita bukan sahaja melihat sindiran, namun yang penting..adakah kita menerima kempen boikot sebagai tugas dan kerja kita meskipun tidak mendapat apa-apa imbuhan ?

......................
semaklah ia
......................


0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS