الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

2 pejuang AL-QUDS syahid

25 Ogos 2011

Laporan jam 06:44 malam, waktu Palestin/Mekah
Jam 05:44 petang, waktu Mesir
Jam 11:44 malam, waktu Malaysia

GAZA - Dua pejuang dari sayap tentera gerakan JIHAD ISLAMI, SARAYA AL-QUDS telah syahid apabila motosikal yang ditunggangi mereka dibom pesawat pengintip semasa azan maghrib tadi. Pada waktu kejadian, motosikal berkenaan melalui di kawasan As-Sudaniah, sebelah barat laut bandar Gaza.

Jurucakap Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas di Gaza, Adham Abu Salmiah berkata, dua pejuang yang syahid; Salim Khaled Al-Erabid dan 'Ala' Adnan AbulKhair, kedua-dua jasad mangsa serangan dibawa ke hospital As-Syahid Kamal Udhwan dalam keadaan rentung.

Sedemikian itu, SARAYA AL-QUDS mengumumkan bahawa kedua-dua yang syahid adalah anggotanya dari unit 'informasi perang', pada waktu itu, kedua-duanya sedang menjalankan misi rakaman gerakan pejuang di medan.

Temui 3 mayat dalam terowong

Kejadian lain yang dilaporkan, pasukan bomba dan penyelamat telah berjaya menemui 3 mayat yang syahid dari sebuah terowong bawah tanah petang tadi. Pada awal pagi tadi, terowong berkenaan yang berada di garisan sempadan antara tanah Gaza dan Mesir menjadi sasaran serangan pesawat zionis.

8 syahid, lebih 40 cedera

Tambah Al-Jazeerah, angka penduduk Gaza yang syahid dalam masa 24 jam semasa tentangan sengit zionis di Gaza meningkat kepada 8 mangsa, manakala yang tercedera melebihi 40 mangsa.

Kerajaan Palestin di Gaza berusaha untuk menenangkan keadaan, namun rejim zionis masih meningkatkan serangan. Menurut pemberita Al-Jazeerah, serangan-serangan roket dari pejuang juga tidak bermakna untuk meluaskan tentangan, akan tetapi bagi membalas tentangan dari zionis. Sumber 25/08/2011, web berita Safa.ps dan berita Al-Jazeerah

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS