الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Arkeologi Israel: Yahudi tidak ada hubungan dengan Al-Quds

09 Ogos 2011

Pakar-pakar arkeologi di Israel menimbulkan kesangsian berhubung kewujudan yang mengaitkan apa-apa hubungan Yahudi dengan bandar jajahan BaitulMaqdis(Al-Quds). Hal sedemikian bertentangan dengan apa yang didakwa Israel wujudnya tinggalan sejarah Yahudi di bandar suci.

Profesor Israel Finkelstein dikenali bapa arkeologi Israel.

Seorang dari arkeologi Israel yang dikenali 'bapa arkeologi', Israel Finkelstein menyatakan dalam majalah elektronik Israel 'Jerusalem Report' versi english bahawa pakar-pakar arkeologi Yahudi tidak menemui bukti atau kesan sejarah yang menyokong sebahagian kisah-kisah yang telah dinyatakan dalam Taurat(perjanjian lama), sedemikian itu termasuk cerita penghijrahan ke Sinai(Mesir) dan kemenangan Yusha' Bin Nun ke atas bangsa Kan'an.

Berhubung kait dengan isu dakwaan Haikal Sulaiman, ahli arkeologi itu menyatakan bahawa 'tidak ada sebarang kesan sejarah yang membuktikan ia benar-benar wujud'.

Majalah berkenaan turut menukil dari seorang lagi ahli arkeologi Israel, Prof. Raphael Greenberg, pensyarah di Universiti Tel-Aviv, kata beliau, Israel menjangkakan akan memperolehi sesuatu sepanjang penggalian yang dilakukan selama 6 minggu, bagaimanapun penggalian yang dilakukan Israel sejak dua tahun yang lalu di bandar Daud, Hayyu Silwan di selatan BaitulMaqdis tidak menemui apa-apa."

Peta Hayyu Silwan di sebelah selatan Masjid Al-Aqsa menunjukkan perancangan Israel untuk meyahudikan perumahan Palestin kepada hak milik Yahudi.

Profesor Yuni Mazrahi, ahli arkeologi bebas yang pernah bekerja dengan Agensi Tenaga Atom Antarabangsa(IAEA) turut bersetuju dengan pendapat Finkelstein, kata beliau, "Yayasan Elad(dikenali Ir David Foundation) berhaluan kanan memang tidak menemui apa-apa hatta satu papan tanda yang tertulis 'selamat datang ke Istana Daud' biarpun pendirian mereka hampa pada waktu sedemikian, sehubungan itu diteruskan seolah-olah mereka bergantung kepada kitab suci untuk membimbingi mereka menjalankan usaha-usaha mereka."

Disebutkan, semenjak pertengahan tahun 2008 lagi, Kerajaan Israel(rejim zionis) telah menggerakkan secara sulit dan menggunakan kekerasan bagi pelebaran kawasan perumahan serta menyokong penguasaan warga zionis ke atas Hayyu Silwan dan kawasan sekitar Kota Lama yang dijajah Israel semasa perang Jun 1967 malahan langkah penggabungan selepas itu tidak diiktiraf masyarakat antarabangsa mahupun PBB.

Profesor Raphael(Rafi) Greenberg.

Pakar-pakar Israel melihat bahawa matlamat utama di sebalik kerja-kerja penggalian adalah untuk menghimpit penduduk Palestin agar keluar dari bandar suci serta melebarluaskan penempatan-penempatan Yahudi di dalamnya dan mengubah kepada tempat Yahudi.

Laporan ini telah tersiar dalam web berita Al-Jazeerah pada 08/08/2011 dan web berita Ad-Doustur pada 06/08/2011. Laporan asal adalah dari media Israel, Jerusalem Report. Web lain, antaranews turut menyiarkan laporan ini di dalam versi english pada hari ini.

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS