الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Operasi penjajah geledah dan tangkap di Jenin

29 Ogos 2011

Laporan jam 09:58 pagi, waktu Palestin/Mekah
Jam 08:58 pagi, waktu Mesir
Jam 02:58 petang, waktu Malaysia

JENIN - Tentera rejim penjajah(Israel Defense Forces) melancarkan operasi penggeledahan dan penangkapan awal pagi tadi di beberapa kawasan perumahan bandar Jenin, utara Tebing Barat.

Menurut saksi kejadian, tentera rejim menangkap dua pemuda, 'Ala addin Fathi Jaser, 34 dan Mu'an Nadir Abu 'Abid, 24 setelahmana tentera rejim menyerbu rumah mereka di Hayyu As-Sharqi dan Hayyu Al-Musawarah di Kota Lama.

Safa melaporkan, penduduk-penduduk Palestin menyatakan tentera rejim menyerbu masuk ke rumah-rumah Palestin secara menggila babi dan lagak histeria, di samping melepaskan tembakan dan bom gas ke dalam rumah-rumah Palestin. Berikutan kejadian, tuan-tuan rumah yang berkenaan mengalami sesak nafas.

Kejadian yang sama, tentera rejim merempuh masuk ke Pasar Besar Al-Khaddhar 'Al-Hasbah' di pertengahan bandar Jenin pada awal pagi tadi. Jelas lagi, tentera rejim turut membelasah dan memukul penduduk-penduduk Palestin dan juga melepaskan tembakan bom gas pemedih mata, lantas mengakibatkan 8 orang Palestin sesak nafas. Sumber 29/08/2011, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS