الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Ynet: Tentera tunggu arahan serbu Gaza

21 Ogos 2011

Laporan jam 12:32 petang, Waktu Palestin/Mekah
Jam 11:32 pagi, waktu Mesir

UMMUL-FAHM, - Sumber tertinggi tentera zionis hari ini berkata, tentera masih menanti keputusan dari Majlis Kabinet Keselamatan(KABINET) berhubung peningkatan serang balas Israel ke atas pejuang-pejuang Palestin di Semenanjung Gaza.

Memetik dari web berita 'Yedioth Ahronoth' versi hebrew dari sumber berkenaan, katanya, kami tahu benar memang tidak boleh elak dari serangan roket grad yang datang mencurah seperti hujan di daerah-daerah selatan.

Sumber tersebut menyatakan, pihak tentera dan KABINET telah mengadakan beberapa perjumpaan semalam dan pagi tadi bagi membincangkan tentangan dan serang balas.

Jelas lagi sumber, "tiada serangan keras ke atas pejuang selama dua hari yang lalu tidak bermakna lemah, akan tetapi adanya beberapa langkah dan perancangan yang diteliti bagi melaksanakannya secara masuk akal, sudah pasti kesan itu kami akan tentukan apa yang kami mahu."

Pihak tentera tidak berhasrat langsung merempuh serangan darat ke Gaza, sambil menyatakan 'setiap apa yang kami lakukan memadai sedemikian, iaitu menghentam saki-baki penentang dengan beberapa bentuk tindakan secara baik.'

Jelas Ynet, kehendak dari pegawai-pegawai tertinggi tentera Israel sangat tinggi untuk menjatuhkan gerakan HAMAS dan menghancurkan kekuasaannya di Gaza demi dapat mengembalikan gentaran kekuatan dan martabatnya seperti sebelum ini.

Berikutan sedemikian, Menteri Pembangunan Penempatan Israel yang berhaluan kanan, Silvan Shalom menyatakan bahawa kerajaannya tidak mengesampingkan kemungkinan melancarkan serangan darat menggempur Gaza.

Menurut radio penjajah, kata Shalom, operasi cast lead adalah bentuk serangan habis-habisan dan kami perlukan lagi untuk menyerang balas, malah kami tidak boleh mengelak cara bagi melancarkan serangan darat. Sumber 21/08/2011, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS