الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Meshaal bincang perjanjian tukar tahanan-tawanan dengan Ketua Perisikan Mesir

13 Oktober 2011

Ketua Biro Politik Gerakan HAMAS(حركة المقاومة الإسلامية), Khalid Meshaal telah bertemu dengan Ketua Perisikan Mesir, Murad Mawafi di Kaherah.

Menukil dari web berita rasmi HAMAS, Meshaal berbincang dengan Ketua Perisikan Mesir hari ini(13/10) berhubung perlaksanaan hasil perjanjian(dokumen) penukaran tahanan-tawanan yang disepakati antara gerakan HAMAS dengan pihak rejim zionis pada hari Selasa lepas

Gambar(arkib Safa): Khaled Meshaal, kiri dan Murad Mawafi di sebelah kanan.

Pada malam Selasa, Meshaal mengumumkan perincian dari perjanjian penukaran tahanan-tawanan yang tercapai dalam satu rundingan yang disifatkan 'tegang' melalui perantaraan Mesir dan Jerman melibatkan 1,027 tahanan Palestin(lelaki dan wanita) dengan seorang tentera zionis, Gilad Shalit yang berada dalam tawanan pejuang Palestin.

Dalam ucapan yang disiarkan melalui televisyen, kata Meshaal, "perjanjian penukaran ini akan terlaksana melalui dua peringkat, yang pertama merangkumi pembebasan 450 tahanan dalam masa seminggu sehinggalah peringkat kedua dilaksanakan, dua bulan selepas itu, seramai 550 orang pula tahanan dibebaskan."

Beliau menyatakan perjanjian penukaran ini melibatkan kesemua tahanan Palestin dari kalangan wanita, bilangannya 27 orang yang mana tidak seorang pun tertinggal dalam penjara-penjara penjajah. Peringkat pertama dari perjanjian terbabit turut merangkumi 315 orang tahanan Palestin yang dikenakan hukuman penjara bagi tempoh yang lama(menurut Palestin, hukuman tersebut selama 25 tahun dalam penjara), menurut Meshaal. Sumber 13/10/2011, web berita Hamasinfo
__________________________________________________

Ucapan Khaled Meshaal mengenai perjanjian
penukaran tahanan-tawanan pada hari Selasa lalu.

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS