Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Pejuang Palestin terselamat dari pengeboman zionis

23 Disember 2011

Laporan jam 07:57 pagi, waktu Palestin(Semenanjung Gaza)
Jam 07:57 pagi, waktu Mesir

KHAN YOUNIS - Serangan awal pagi Jumaat, kereta kebal rejim zionis mengebom sebuah kawasan 'الزنة' di daerah Bani Suheila, timur Khan Younis, Selatan Semenanjung Gaza. Berikutan kejadian, sekumpulan pejuang Palestin terselamat dari pengeboman.

Menurut pemberita SAFA, hanya dua pejuang yang mengalami kecederaan ringan akibat letupan yang kuat. Bagaimanapun, salah seorang darinya telah dibawa ke hospital kerajaan(Naseer) di bandar Khan Younis.

Seiring pada waktu kejadian, tentera-tentera rejim zionis yang berada di menara-menara kawalan turut melepaskan bertubi-tubi tembakan ke arah rumah-rumah penduduk Palestin di daerah Qararah, timur Khan Younis.

Tambahan lagi di sebelah utara Gaza, kereta kebal zionis menembak peluru meriam ke atas sebuah kawasan lapang yang terletak di sebelah timur Bayt Hanoun.

Sepanjang malam, pesawat-pesawat pengintip tanpa juruterbang/pemandu kerap berlegar-legar di ruang udara Gaza pada tahap yang rendah.

Berhubung dari dua kejadian tembakan, sumber dari agensi berita tidak mendapat sebarang laporan mengenai kecederaan di kalangan penduduk Palestin.

Jelas lagi, sejak dari semalam, kelihatan pergerakan jentera-jentera perang zionis tidak sebagaimana pada waktu biasa di kawasan-kawasan sempadan Gaza dari sebelah timur Khan Younis malahan dari masa ke semasa, pencerobohan zionis juga berlaku, di samping melepakan tembakan-tembakan. Sumber 23/12/2011, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS