الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

KATAIB NASEER lancar serangan ke lokasi-lokasi zionis

25 Februari 2012

Laporan jam 01:08 pagi, waktu Palestin
Jam 01:08 pagi, waktu Mesir

GAZA - KATAIB NASEER SALAHUDDIN, sayap tentera kepada GERAKAN MUQAWAMAH SHA'BIAH mengumumkan pejuang-pejuangnya telah melancarkan beberapa siri serangan ke atas lokasi-lokasi rejim zionis pada malam tadi(Jumaat, 24/02/2012) dan awal pagi ini, 25/02/2012, Sabtu.

Salinan kenyataan dari KATAIB NASEER yang disampaikan kepada agensi berita SAFA menjelaskan bahawa malam tadi, pada jam 11:35 malam(waktu Palestin/Mesir), pejuang-pejuangnya telah mengebom tempat pendaratan pesawat zionis yang terletak di sebelah timur Jahr El-Deik dengan dua serangan roket jenis '107' dan 'NASEER 4'. Kemudian pada jam 11:50 malam, sebuah lokasi tentera zionis 'Erez' pula diserang dengan dua peluru mortar jenis 'HAWN' saiz 80mm dan satu roket jenis '107'.

Kata KATAIB NASEER, pada awal pagi Sabtu(hari ini), pejuangnya melancarkan serangan roket jenis '107' ke atas dua lokasi tentera zionis di Kissufim dan Zekim. Jelas lagi, pejuang NASEER menyerang pula sebuah lokasi tentera zionis Re'eim yang terletak di sebelah timur El-Maghazi dengan roket jenis 'NASEER 4'. Kemudian, Ashkelon pula menjadi sasaran dua serangan roket jenis 'NASEER'.

Tidak memadai dengan serangan itu, jelas KATAIB NASEER, pejuangnya mengebom lagi buat kali kedua ke atas lokasi tentera zionis Kissufim dengan dua serangan roket jenis '107', disusuli pula satu serangan roket jenis 'NASEER 4' ke atas penempatan Bei'ri. Manakala, sebuah lagi lokasi zionis, Kibbutz Wadi Auz yang terletak di sebelah timur Hayyu Zaitun dibom dengan dua serangan roket jenis 'NASEER 3'.

KATAIB NASEER SALAHUDDIN menyatakan operasi-operasi serangan diberi nama 'Kami akan membelamu wahai Aqsa' adalah bagi membalas rempuhan ke Al-Aqsa yang kerap kali dilakukan oleh pelampau-pelampau warga haram Israel. Sumber 25/02/2012, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS