الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Serangan kedua roket grad ALWIYAH ke Urim

23 Februari 2012

Laporan jam 11:39 malam, waktu Palestin
Jam 11:39 malam, waktu Mesir


GAZA - Sayap tentera kepada LIJAN MUQAWAMAH, ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN mengumumkan pejuangnya mengebom kali kedua lokasi Urim yang terletak dalam jajahan 1948 dengan satu serangan roket.

Lokasi sasaran roket grad, Urim dalam bulatan merah.

Berhubung misinya, 'لبيك يا أقصى', menukil laporan ketenteraan ALWIYAH, alhamdulillah..sebuah unit serangan roket pejuang ALWIYAH berupaya mengebom kali kedua lokasi Urim dalam jajahan 1948 dengan satu serangan roket grad pada jam 11:10 malam, 23/02/2012.


Sebelum itu, ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN mengumumkan pejuangnya mengebom buat kali pertama lokasi Urim dengan roket grad pada jam 10:30 malam, Khamis, 23/02/2012.

ALWIYAH menyebut pejuangnya berupaya melaksanakan misi tersebut meskipun pesawat-pesawat tempur zionis kerap meninjau di ruang udara. Pejuang-pejuang terbabit dapat kembali dengan selamat sambil diawasi Ar-Rahman ke pengkalan operasi.

Jelas ALWIYAH, operasi serangan roket ini adalah serangan balas berikutan jenayah yang dilakukan zionis ke atas Masjid Al-Aqsa malah kerap kali warga-warga haram merempuh masuk ke sana. Serangan ini juga sebagai mesej kepada zionis bahawa pejuang-pejuang tidak berpeluk tubuh ekoran jenayah-jenayah zionis terhadap kesucian Islam, terutamanya Masjid Al-Aqsa.

Kata ALWIYAH, pejuang-pejuang ini sentiasa berada di barisan hadapan bagi melindungi tanah-tanah suci serta menghadang dan membalas sebarang ancaman mahupun tentangan zionis. Maka, ingin kami mengesahkan keimanan kami berpegang kuat dengan jalan jihad dan penentangan, inilah satu-satunya cara(jalan) bagi membebaskan keseluruhan tanah kami Palestin yang dirompak.

Radio zionis akui serangan roket

Memetik laporan SAMANEWS, radio rasmi Israel versi hebrew berkata, satu serangan roket yang dilancarkan dari Semenanjung Gaza telah gugur di kawasan Majlis Penempatan She'er Hanegev, barat Naqab malam ini(Khamis).

Berhubung serangan roket, sumber dari WALANEWS Israel menyebut serangan terbabit tidak mengakibatkan sebarang kecederaan mahupun kerosakan di kawasan berkenaan. Sumber 23/02/2012, web berita Qaweim.com dan Samanews.com

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS