الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Jurucakap HAMAS selar kenyataan FATAH terhadap Gaza

08 Ogos 2012

GAZA - Gerakan HAMAS (حركة المقاومة الإسلامية) menyelar kenyataan gerakan FATAH (حركة التحرير الوطني الفلسطيني) yang berusaha membabitkan Semenanjung Gaza dan HAMAS dalam kejadian jenayah kumpulan bersenjata yang meragut 16 nyawa tentera Mesir di Rafah Mesir, menurut laporan dari agensi berita PALTIMES.

Kaitan berita:

Jurucakap HAMAS, Fauzi Barhum dalam kenyataan beliau pada hari Selasa, 07/08/2012 menerusi jaringan sosial facebook, berkata, kenyataan berulang kali yang dikeluarkan oleh jurucakap FATAH, Ahmad Assaf dan Jamal Nazal berhubung pembunuhan tentera Mesir yang mengaitkan Gaza dan HAMAS merupakan kenyataan yang tidak bertanggungjawab dan menjejaskan perpaduan Palestin, malah kenyataan ini tidak ada satu nilai akhlak dan asas prinsip politik yang mana tidak perlu dijawab.

Ahmad Assaf, jurucakap FATAH dalam kenyataan beliau sewaktu temubual siaran televisyen telah mengemukakan riwayat yang diceritakan pihak zionis dan mendakwa keterlibatan Semenanjung Gaza dalam kejadian bunuh tentera Mesir di Rafah Mesir.

Kata Ahmad, "apa yang berlaku di Sinai adalah kesinambungan biasa yang berlaku di Gaza," lalu, Ahmad memberi galakkan supaya pihak Mesir menutup terowong-terowong bawah tanah yang bersempadan dengan tanah Gaza.

Dari sudut lain, anggota Majlis Revolusi FATAH, Jamal Nazal selaku jurucakap gerakan FATAH di Eropah turut memberi galakkan agar pihak Mesir menggunakan cara baru dalam mengendalikan Semenanjung Gaza. Dakwa Jamal, gerakan HAMAS amat berkeinginan tanah-tanah Sinai. Demikian itu, kenyataan-kenyataan ini jelas mempromosikan dakyah-dakyah yang dimainkan oleh rejim zionis.

Sobhi Saleh
Berhubung situasi yang sama di Mesir, menukil dari web berita RASSD pada 08/08/2012, seorang peguam yang merupakan pemimpin Parti Hurriyah Wal-Adalah, Sobhi Saleh mengungkapkan bantahan penuh terhadap dakwaan yang dibuat ke atas Perisikan Mesir, Presiden Mesir dan Perdana Menteri Palestin di Semenanjung Gaza.

Semasa dihubungi RASSD, Saleh berkata, orang yang membuat dakwaan ini merasai dirinya lebih tinggi dari pemerintah negara dan perisikan, sebenarnya orang seperti ini tidak mengerti maksud ungkapan perisikan, presiden dan agensi negara. Berikutan itu, dakwaan ini tidak ada langsung nilai dan pada asasnya tidak perlu diperdengarkan.

Seperti disebutkan, Ramadhan Al-Aqsar, Setiausaha Agung kepada salah sebuah parti saki-baki pemerintah lalu iaitu Parti Rakyat yang masih dalam penubuhan telah mengemukakan dakwaan kepada pendakwa raya, hakim Abdul Majid Mahmud bagi menentang Presiden Mesir, Dr. Muhammad Morsi, Ismail Haniyeh, Perdana Menteri Palestin di Gaza, dan Murad Mawafi, Ketua Badan Perisikan Mesir dengan tuduhan menyebabkan ketidakstabilan keamanan di Sinai, membenarkan anasir-anasir penjenayah dan pengganas melakukan kekacauan dan melakukan pembunuhan dalam tanah Mesir.

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS