الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Perisik Mesir telah diberkas - Hamad

24 Mei 2010

Menteri Dalam Negeri Palestin di Gaza, Fathi Hamad(gambar) mendedahkan Pihak Keamanan kementerian di Gaza telah memberkas seorang pegawai tentera Mesir berjawat tinggi yang menyelinap masuk ke Gaza bertujuan membuat risikan.

Jelas beliau ketika diwawancara sebuah akhbar Palestin yang rapat dengan gerakan HAMAS bahawa pegawai tentera Mesir yang ditangkap itu telah dikembalikan semula ke Mesir. Bagaimanapun Hamad tidak mendedahkan tarikh penangkapan dan waktu dikembalikan semula pegawai terbabit ke Mesir.

Hamad berkata, pegawai tersebut menyelinap masuk ke Gaza bagi mengumpulkan maklumat mengenai situasi penduduk Gaza dan Kerajaan Palestin Gaza serta beberapa lagi misi penting.

Beliau menyeru kepada Kaherah supaya membentuk jawatankuasa keselamatan bagi mengadakan kerjasama dan penyelarasan antara dua pihak dan tidak perlu melalui pegawai yang melanggar tembok keselamatan Palestin.

"Mesir sepatutnya kena membuat kajian untuk menentang penjajah dan siasat bagaimana penjajah boleh terlepas masuk ke tanah Palestin dan Mesir malah mesti memihak kepada Palestin, bukannya perlu hantar pegawai mencari maklumat kemudian menyiksa para tawanan Palestin dalam penjara untuk dapat maklumat", persoal Hamad.

Hamad turut mengecam Pihak Berkuasa Mesir yang berterusan menahan sebilangan penduduk Palestin dalam penjaranya malah turut menyiksa mereka dengan penuh azab walhal mereka yang ditangkap tidak melakukan sebarang kesalahan jenayah atau terlibat menentang Mesir.

Beliau mendesak agar Mesir membebaskan semua tawanan Palestin tanpa mengenakan sebarang syarat dan menutup kes ini. Beliau turut mengungkapkan bahawa tindak-tanduk Mesir yang menentang penduduk Palestin terkeluar dari ruang lingkup ajaran Islam dan hak berjiran. Sumber 24/05/2010, web berita Al-Jazeerah dan web berita shehab.ps

Berita lain:

> Wazir Omar Sulaiman, Ketua Badan Perisikan Mesir mengadakan kunjungan ke Israel hari ini. Dalam kunjungan itu, beliau dijadualkan bertemu dengan beberapa menteri Israel.

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS