الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

(berita semalam) Hilang mata, program Al-quran dan penutupan semua terowong bawah tanah

08 Jun 2010

10.04 malam, Mesir/Palestin : Seorang aktivis yang berwarganegara Amerika-Israel telah kehilangan salah satu dari matanya setelah bom gas yang dicampakkan oleh tentera penjajah meletup di hadapan mukanya.

Menurut Jawatankuasa Penentangan Masyarakat ke atas tembok pemisah bahawa kejadian itu berlaku minggu lepas di Ramallah, Tebing Barat.

Dijelaskan lagi, aktivis tersebut bernama Emily Henofitsh yang turut menyertai aktivis-aktivis Palestin dan aktivis luar dalam satu demontrasi tunjuk perasaan di lintasan Qalandiya, selatan Ramallah bagi mengecam serangan Israel ke atas armada pembebasan. Bagaimanapun, Emily mengalami luka parah apabila bom gas yang dicampakkan oleh tentera penjajah meletup dan terbakar di hadapan mukanya. Lalu, Emily dibawa ke salah sebuah hospital Israel. Rawatan tersebut mengesahkan bahawa Emily telah kehilangan salah satu dari matanya. Sumber 07/06/2010, web berita safa.ps

07.07 petang, Mesir/Palestin : Progam tahfiz Al-Quran dan pengajian hadis telah dilancarkan di Gaza untuk tahun ke-2 dengan tema, "تاج الوقار2".

Program tersebut dianjurkan oleh Dar Al-Quran Al-Karim dan Sunnah di bawah seliaan Kementerian Hal-Ehwal Agama dan Waqaf di Gaza.

Sumber dari agensi berita yang memetik ucapan Abdul Rahman Jamal, Pengerusi Dar Al-Quran dan Sunnah juga selaku ahli parlimen menyatakan tujuan program ini adalah untuk melahirkan setiap rumah ada penghafaz Al-Quran. Jelas beliau lagi, perkhemahan program itu akan dibahagikan kepada empat bahagian bagi menerapkan pelajar mengenai pengajian agama.

Sementara itu, Ahmad Bahr, speaker Majlis Legislatif Palestin di Gaza mengumumkan pembukaan perkhemahan program Al-Quran meskipun dalam keadaan yang perit, namun ia merupakan petanda-petanda dari kemenangan yang semakin hampir bagi penduduk Palestin ke atas penjajahan Israel. Sumber 07/06/2010, web berita safa.ps

01.20 petang, Mesir/Palestin : Laporan web berita shehab.ps yang menukil kenyataan wakil Mesir yang enggan disebutkan namanya berkata, "kami akan pastikan semua terowong bawah tanah ditutup".

Ketika memberi kenyataan kepada sekumpulan pemberita, beliau disoal tentang penyempurnaan projek pembinaan tembok keluli yang dibina bawah tanah antara sempadan Mesir dengan Gaza, seraya menjawab, "kami harap akhir musim panas ini projek ini selesai", jelas beliau lagi, "kami berhak untuk membangunkan projek ini kerana mengikut undang-undang, kami akan bawa barang bantuan dan keperluan mereka(isyarat kepada penduduk Gaza) melalui atas tanah, bukannya bawah tanah..biar proses ini berjalan di hadapan mata kami". Sumber 07/06/2010, web berita shehab.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS