الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Karikatur: Mesej telah sampai tapi rundingan masih kabur

08 Jun 2010


Semenjak pertengahan 2007, Gaza telah dicengkam dengan sekatan dan kepungan yang amat zalim. Lebih memilukan apabila diserang selama 23 hari berturut-turut tanpa henti meskipun pada waktu zionis mengistiharkan 'rehat' selama 15 minit, namun zionis bohong..serang dan terus menyerang. Kelibat pesawat perang terus membunuh nyawa-nyawa tidak berdosa, malah kereta kebal membedil dengan bongkak dan pesawat yang dikawal(pesawat pengintip) juga dengan penuh riak membunuh penduduk Gaza meskipun di'control' dari jauh seumpama sekutu-sekutu Israel dan Amerika yang dikawal agar laksanakan arahan dan perintah. Bila zionis berundur, maka diketatkan lagi sekatan sehingga terdengar suara-suara menjerit dari Gaza tetapi tiada respon jawab yang jelas, sekadar marah dan menengking zionis..dunia masih kaku. Secara tak sedar, tiba freedom flotilla dengan niat membantu. Walaupun tidak dapat menjejakkan kaki ke pantai Gaza, mereka telah berjaya menyampaikan mesej-mesej kepada semua orang di dunia bahawa penduduk Gaza sedang menghadapi saat-saat akhir dihujung nyawa. Lalu, dunia bingkas bangkit dan mengutuk sekeras-kerasnya tindakan lanun zionis. Orang mula sedar dan masing-masing bersuara untuk membebaskan Gaza dari sekatan Israel. Mesej ini dibawa khas agar isu ini tidak terus dibungkam dengan mulut yang dicantumkan dengan stapler sambil kaki dan tangan diikat.

Rundingan secara tidak langsung, rundingan secara langsung..apapun ia tetap rundingan. Itulah rundingan tanpa sempadan. Apabila dinamakan rundingan, masing-masing pihak wajar menyuarakan pendirian dan prinsip untuk mempertahankan hak. Namun, sudah beberapa generasi rundingan dijalankan, mana hak untuk Palestin dan bila masa untuk Islam kembali muncul agar dapat menjaga hak-haknya..?

Sumber karikatur Palestine 48

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS