الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Pembebasan yang belum tiba

07 Jun 2010


08.28 malam, Mesir/Palestin : Pihak Berkuasa Mesir merampas bantuan dari konvoi pembebasan Mesir, malah delegasi yang disertai 12 orang ahli parlimen Mesir turut tidak dibenarkan masuk ke Gaza.

Seorang anggota Dewan Rakyat Mesir dari kumpulan parti pembangkang, Jamaah Al-Ikhwan Muslimin, Hazem Farouq ketika berada di pintu sempadan Rafah Mesir dengan beberapa ahli parlimen Mesir dari parti-parti yang lain turut menghubungi pihak-pihak dari berbagai-bagai peringkat bagi dibenarkan memasuki Gaza.

Sebelum mereka tiba di sempadan Rafah Mesir, Mereka telah memaklumkan kepada speaker parlimen mengenai delegasi ahli parlimen ini akan mengadakan konvoi bagi yang bersimbol pemecah sekatan dan membangunkan semula Gaza untuk memasuki Gaza.

Konvoi yang diadakan itu ekoran dari ketetapan rasmi dari Presiden Mesir, Housni Mubarak membuka sempadan Rafah Mesir setelah serangan Israel ke atas kapal armada pembebasan.

Namun, setakat ini, konvoi tersebut tidak dapat memasuki Gaza, malah trak-trak yang membawa muatan bekalan bantuan seperti besi dan simen turut dirampas Pihak Berkuasa Mesir.

Ahli parlimen tersebut, Hazem Farouq berkata seorang wakil rasmi Mesir menyampaikan kepada mereka supaya hubungi pihak atasan bagi membincangkan hal ini untuk mendapatkan penyelarasan sama ada dibenarkan masuk atau tidak.

Berikutan tidak dibenarkan masuk ke Gaza, beliau berkata, "Setiap apa yang terjadi, hanya bercakap saja", seraya beliau mengungkapkan tidak rasa optimis dapat memasuki Gaza melalui sempadan pada ketika ini. Dinyatakan, mereka akan berusaha agar dapat masuk ke Gaza. Sumber web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS