Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Anugerah foto komando tentera laut zionis

30 Mac 2011

[Terjemahan laporan akhbar dari media Israel, Yedioth Ahronoth, 29/03/2011]

Oleh: Aviel Magnezi

Gambar(bawah) yang menunjukkan seorang komando tentera laut diterkam ketika di atas kapal Marmara telah memenangi anugerah foto-kewartawanan Turki setelahmana laman berita menggunakan imej yang sukar kepada pembaca dalam ruangan teka-teki.

Anugerah foto-kewartawanan gaya Turki yang dianjurkan oleh Persatuan foto kewartawanan Turki dimenangi foto berkenaan, sekaligus menyandang Anugerah Foto Turki 2010 dalam kategori berita.

Sembilan orang warga Turki telah dibunuh di atas kapal Turki ketika dalam pelayaran ke Semenanjung Gaza. Pembunuhan yang dilakukan pasukan IDF tentera laut zionis, dikatakan, kejadian itu berlaku setelah IDF menghadapi tentangan hebat daripada ‘aktivis keamanan’ yang mempunyai pelbagai senjata.

Laman web terkemuka di Turki, Miliyet telah menggunakan imej sukar untuk memberikan teka-teki kepada pengunjungnya. Gambar yang menunjukkan seorang tentera IDF yang dibelasah teruk pada wajahnya dengan kepala berlumuran darah, sementara tiga orang penumpang Marmara yang lain sedang bergelut dengannya.

Gambar berkenaan telah diambil oleh seorang jurugambar Turki. Salinan itu telah disembunyikan dalam poket, kemudian salinan tersebut telah berjaya diseludup keluar dari Israel.

Berhubung foto berkenaan, media Turki tidak mengaburkan sedikitpun kesan darah atau wajah sebenar tentera Israel itu.

Gambar-gambar yang menyandang anugerah tersebut dipilih daripada 1,632 gambar dalam kategori berbeza. Hadiah akan disampaikan pada hujung bulan yang akan disertai speaker Parlimen Turki, Jabatan Perdana Menteri dan barisan ahli parlimen yang bakal hadir.

Sinopsis kejadian, komander tentera laut Israel 'Shayetet 13' telah menyerang dan merampas Marmara pada 31 Mei tahun lalu selepas kapal terbabit melanggar sekatan yang dikenakan ke atas Semenanjung Gaza. Dakwa Israel lagi, di kalangan aktivis keamanan, terdapat anggota kebajikan IHH bertindak ganas menyerang hendap komander tentera laut.
________________________________________________
Pautan lain:

Turki rancang armada baru 15 buah kapal ke Gaza ________________________________________________

Beberapa anggota komander tentera laut telah diserang dan diculik ke dalam kapal. Keganasan yang tidak disangka-sangka itu telah memaksa komander-komander untuk menghidupkan api yang telah membunuh Sembilan orang aktivis keamanan. Tambahan MAP, mengikut pengakuan beberapa aktivis keamanan, termasuk Hanin Zoabi, anggota parlimen Knesset Israel yang merupakan Palestin 1948, menyatakan, tentera laut Israel yang bertindak kasar terlebih dahulu ke atas aktivis keamanan yang sedang mengawal kapal dari dirampas.

Selepas seminggu kejadian, media Turki menyiarkan gambar-gambar tentera laut Israel yang berlumuran darah akibat dipukul. Sumber 29/03/2011, web berita ynet

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS