الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Badie': Jatuhnya pemerintah Mesir adalah balasan dari Allah

10 Jun 2011

KAHERAH - "Ketikamana Ikhwan Muslimin diselar dengan api kezaliman diktator malah dinyahkan ke dalam penjara-penjara serta disiksa teruk, pada waktu itu, Allah sedang mengintip pelaku zalim, maka selepas Ikhwan dipukul habis-habisan, tiba pula balasan Allah secara menyeluruh, sebaik sahaja penangkapan besar-besaran ke atas Ikhwan pada tahun 1954, pemerintah Mesir dilanda kekalahan perang pada tahun 1956, ditangkap lagi Ikhwan pada tahun 1965, lalu kekalahan memalukan pula menimpa pemerintah Mesir pada tahun 1967(Naksah 1967)," sambung lagi kenyataan beliau, "Ikhwan di Mesir menerima tentangan Mubarak yang telah menangkap anggota-anggota Ikhwan dan memenjarakannya serta menghakimi di mahkamah tentera, lalu Mubarak rebah teruk sebaik sahaja tibanya revolusi 25 Januari," kata Dr. Muhammad Badie', Murshidul Am, Jamaah Ikhwan Muslimin.

Dr. Muhammad Badie', Murshidul Am Jamaah Ikhwan Muslimin ke-8. Beberapa hari yang lalu, Parti Kebebasan dan Keadilan(Freedom and Justice Party) yang dipelopori Ikhwan telah diluluskan sebagai sebuah parti politik di Mesir.

Tambah beliau ketika menyampaikan mesej mingguan semalam, "tidak syak lagi, kemenangan akan datang pasti mengembalikan semula Al-Quds dan Palestin serta dataran tinggi Golan(Syria), juga tanah-tanah yang dijajah oleh Israel yang mana kemenangan ini tidak dapat digambarkan oleh fantasi luarbiasa, bahkan ia adalah harapan yang begitu sukar, namun boleh dicapai setelahmana keseluruhan masyarakat telah bangkit dan tahu mencari jalannya." Sumber 10/06/2011, suratkhabar Misril-Youm

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS