الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

5 cedera, seorang hilang dalam serangan zionis

14 Julai 2011

Laporan jam 03:22 pagi, waktu Palestin/Mekah
Jam 02:22 pagi, waktu Mesir

GAZA - Serangan dari pesawat tempur zionis awal pagi ini mengakibatkan 5 penduduk Palestin cedera dan seorang tidak dapat dikesan. Jelas Safa, pesawat tempur zionis menyasarkan sebuah terowong bawah tanah yang digunakan untuk menyalurkan bekalan simen dan bahan binaan di Hayyu Qastah, perkarangan sempadan, jalan Salahuddin di bandar Rafah, selatan Semenanjung Gaza(media lain menyebut Tebing Gaza, Jalur Gaza, Genting Gaza).

Pemberita Safa memperincikan lagi bahawa 5 penduduk telah dibawa ke hospital Abu Najjar di bandar Rafah, 3 darinya disifatkan cedera pertengahan dan baki cedera ringan.

Tambah Safa menukil dari saksi kejadian, seorang dari pekerja terowong bawah tanah hilang dan jejaknya tidak dapat dikesan. Berikutan itu, jangkaan awal mendapati mangsa telah syahid ekoran terkena pengeboman secara langsung dari pesawat zionis, menurut rakannya.

Berhubung kejadian awal pagi tadi, sumber menerangkan bahawa pesawat tempur zionis secara tiba-tiba memasuki ruang udara Gaza, lalu mengebom terowong bawah tanah dengan pantas. Kemudian, pesawat berkenaan berundur dari ruang udara Gaza.

Sebelum itu, menjelang lewat malam semalam, dua serangan dari pesawat tempur zionis menyasarkan sebuah terowong bawah tanah dan sebuah bengkel.
_____________________________________________
Kaitan berita:

Zionis mengebom dua lokasi di Gaza
Cedera dalam pengeboman zionis di Gaza

_____________________________________________

Jurucakap tentera zionis mengumumkan bahawa angkatan tentera udara Israel (IAF) melancarkan serangan ke atas terowong penyeludupan di Gaza sebagai serang balas terhadap beberapa serangan roket yang ditembak ke barat Naqab (tanah jajahan 1948) dua hari lalu. Sumber 14/07/2011, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS