الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

2 syahid awal Ramadhan di Qalandya

01 Ogos 2011

Laporan jam 05:33 pagi, waktu Palestin/Mekah
Jam 04:33 pagi, waktu Mesir

RAMALLAH - Tragedi awal Ramadhan, 2 pemuda Palestin syahid, cedera dan beberapa lagi telah ditangkap sewaktu rempuhan tentera rejim penjajah awal pagi ini di Mukhayyam Qalandya yang berhampiran dengan bandar Ramallah, Tebing barat. Rempuhan tersebut bertujuan mencari seorang pemuda, lalu dihadang penduduk Palestin.

Penyampai berita Safa menukil dari sumber perubatan bahawa 2 orang pemuda yang syahid, Mu'tasim Isa Udwan,22 dan Ali Khalifah menemui syahid setelah terkena tembakan rambang tentera penjajah. Kejadian tersebut sewaktu penduduk Palestin menghadang tentera rejim yang menggeledah rumah-rumah serta merosakkan perkakasan rumah.

Peta Mukhayyam Qalandya, rujuk Palestineremembered.com.

Sumber dan saksi kejadian menyatakan, mangsa yang syahid, Udwan terkena tembakan di bahagian kepala meninggal dunia serta-merta dan seorang lagi pemuda yang syahid, Ali Khalifah terkena tembakan di perut. Ali bekerja di badan perisikan tentera Palestin menghembuskan nafas terakhir sebaik sahaja tiba di hospital Ramallah.

Tambahan saksi lagi, tentera rejim menangkap dua pemuda Palestin, Wajih Al-Khatib dan Anas Munasarah dalam operasi rempuhan selama beberapa jam. Manakala seorang lagi pemuda, Makmun Iwad mengalami kecederaan di bahagian belakangnya akibat tembakan rambang rejim. Sumber 01/08/2011, web berita Safa.ps dan web berita Maannews.net

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS