الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Lagi serangan 2 penduduk cedera

20 Ogos 2011

Laporan 01:26 petang, waktu Palestin/Mekah
Jam 12:26 petang, waktu Mesir

GAZA - Rejim zionis menyerang lagi Gaza pada waktu tengahari tadi. Safa memperincikan bahawa pesawat pengintip tanpa pemandu yang berada di ruang udara melancarkan serangan di Hayyu Shujaieyah, timur Gaza.

Saksi kejadian berkata, pesawat pengintip mengebom sebuah kereta penumpang berhampiran sekolah Muaz Bin Jabal di Hayyu Shujaieyah, timur Gaza pada tengahari tadi.

Tambah saksi, salah seorang mangsa mengalami luka yang kritikal ekoran bahagian kakinya terkena letupan serangan, sementara seorang kanak-kanak cedera ringan dalam kejadian yang sama.

Pekerja Palestin ditikam pendatang Yahudi

Laporan lain yang diterbitkan menjelang tengahari tadi memaparkan seorang pekerja Palestin berasal dari wilayah Khalil, selatan Tebing Barat telah ditikam pendatang Yahudi. Mangsa ketika itu berada di bandar Ashdod, selatan tanah jajahan 1948.

Menurut polis Palestin dalam kenyataan media berkata, pekerja terbabit, Naim Husin Muhammad Al-Barbarawy, 26 telah ditikam oleh sekumpulan pemuda Yahudi menggunakan benda tajam di seluruh tubuhnya ketika berada di tempat kerja, Ashdod.

Jelas sumber polis, mangsa telah dimasukkan ke hospital kerajaan di Khalil dan pasukan penyiasat segera bergegas ke hospital bagi mengenalpasti situasi kejadian.

Kenyataan dari polis Palestin menyatakan seperti yang dijelaskan oleh mangsa bahawa mangsa didatangi lebih 20 orang pemuda Yahudi, lalu mangsa dibelasah dan ditikam ekoran balas dendam ke atas operasi Eilat yang berlaku pada hari Khamis lalu. Bagaimanapun, mangsa dapat melarikan diri dalam keadaan darah bercucuran sehingga menemui sebuah kereta yang membawanya ke hospital bandar Ashdod. Mangsa menerima rawatan pertama di di hospital berkenaan kemudian dipindahkan ke hospital kerajaan di Khalil bagi menyempurnakan rawatan.

Menurut kenyataan itu lagi, mangsa telah mengemukakan aduan rasmi mendakwa pemuda-pemuda Yahudi yang menyerangnya sehingga mengakibatkan mangsa cedera teruk. Sumber 20/08/2011, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS