الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Warga zionis cedera terkena roket AL-QASSAM

20 Ogos 2011

Laporan jam 07:25 malam, waktu Palestin/Mekah
Jam 06:25 malam, waktu Mesir
(Kemaskini jam 09:00 malam, waktu Mesir)

GAZA - Buat kali pertama sejak tentangan sengit rejim zionis di Gaza Khamis lalu, KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM mula menyerang sasarannya.

Sedemikian itu, AL-QASSAM dalam kenyataan ketenteraannya pada petang tadi menyatakan, pejuang AL-QASSAM telah berupaya mengebom penempatan zionis 'Ofakim' dengan 4 roket jenis 'grad'.

Jelas AL-QASSAM lagi, serangan ini adalah tindak balas ke atas jenayah zionis yang dilakukan berulang-kali sehingga mengakibatkan 15 penduduk Palestin syahid dan puluhan lagi cedera selama dua hari menggiatkan serangan bodoh.

AL-QASSAM menegaskan bahawa pejuang-pejuangnya sentiasa bersedia membalas tentangan dari zionis serta menghadang sebarang tindakan bodoh dari rejim zionis. Nyata AL-QASSAM, insyaAllah kami akan menghadang tentangan zionis dengan apa yang kami miliki.

Selepas itu, pejuang dari ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN menyasarkan serangan roket jenis 'grad' ke Ofakim dan Beer Sheba.

Berikutan serangan roket dari AL-QASSAM dan sayap senjata yang lain, media Israel 'Yedioth Ahronoth' versi hebrew mengakui roket gugur di kawasan penempatannya. Tambahan lagi, wujud kecederaan dikalangan warga zionis dan maut.

2 warga zionis maut, 10 cedera

Menurut sumber dari Safa, 2 warga zionis maut dan 10 lagi cedera berikutan serangan roket yang gugur di penempatan Ofakim dan bandar Beer Sheba. Sebuah rumah zionis di Beer Sheba terjejas teruk akibat menjadi sasaran serangan roket, manakala 4 penghuninya cedera parah.

Jelas Yedioth Ahronoth, kesemua warga zionis yang terkena serangan telah dipindahkan ke hospital Suruka di Beer Sheba untuk rawatan. Sementara itu, keadaan cemas telah diumumkan di bandar Beer Sheba dan kedengaran beberapa bunyi siren kecemasan, lantas ribuan warga zionis di kawasan berkenaan segera berlindung ke pusat perlindungan.

Salah satu dari 4 serangan roket grad yang gugur di Ofakim telah mengakibatkan sebuah kilang terjejas teruk dan lagi serangan mengakibatkan sebuah kereta dan rumah juga rosak.

Selain roket grad, pada waktu yang sama 5 peluru mortar 'hawn' gugur di kawasan barat Naqab. Bagaimanapun, tiada kecederaan mahupun kerosakan harta benda. Sumber 20/08/2011, web berita Safa.ps dan web penerangan AL-QASSAM

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS