الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Terkini: 3 syahid, 5 cedera sejak awal pagi Rabu

24 Ogos 2011

Laporan jam 08:08 malam, waktu Palestin/Mekah
Jam 07:08 malam, waktu Mesir
Jam 01:08 pagi(25/08/2011), waktu Malaysia

GAZA - Seorang lagi penduduk Palestin di Gaza berusia 20an syahid serta beberapa lagi penduduk menjadi sasaran pengeboman dari pesawat zionis di jalan 'النفق' , bandar Gaza.

Menurut jurucakap Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas di Gaza, Adham Abu Salmiah menerangkan pemuda terbabit, Atiyyah Mahmud Miqat, 20 telah syahid, manakala beberapa orang penduduk yang lain cedera apabila menjadi sasaran peluru dari pesawat pengintip zionis tanpa pemandu.

Sebagaimana dijelaskan, as-syahid Miqat dibawa ke hospital As-Shifa' dalam keadaan tubuhnya rentung dan cerai-berai. Sedemikian itu, kumpulan pejuang, SARAYA AL-QUDS(sayap tentera gerakan JIHAD ISLAMI) mengakui bahawa as-syahid adalah salah seorang dari pejuangnya dan berjanji akan membalas pembunuhannya.

Tambahan lagi, sekumpulan penduduk di jalan An-Nazzar, Hayyu Shujaieyah sebelah timur Gaza turut menjadi mangsa serangan terbaru zionis.

Dengan sedemikian, jumlah penduduk Palestin di Gaza yang syahid hari ini akibat serangan zionis sejak awal pagi tadi(Rabu) meningkat ke pada 3 syuhada'(syahid), sementara 5 lagi mengalami kecederaan yang berbeza. Sumber 24/08/2011, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS