الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

AL-QUDS balas serangan zionis

24 Ogos 2011

Laporan jam 09:47 pagi, waktu Palestin/Mekah
Jam 08:47 pagi, waktu Mesir
Jam 02:47 petang, waktu Malaysia

NAQAB - Radio penjajah menghebahkan bahawa dua serangan peluru mortar 'hawn' dari Semenanjung Gaza gugur di kawasan Majlis Penempatan Ushkul sebelah barat Naqab pagi ini.

Jelas sumber, salah satu dari serangan mortar gugur ke dalam sebuah petempatan warga Israel dan satu lagi di kawasan luar. Bagaimanapun tiada berlaku sebarang kecederaan mahupun kerosakan harta benda.

Ketua-ketua pertahanan dalaman penempatan telah meminta kepada warga Israel di kawasan berkenaan yang berada di sekitar sempadan Semenanjung Gaza agar terus berada hampir dengan pusat perlindungan kebal dan memasuki ke dalamnya setiap 15 saat apabila keadaan mendesak sedemikian.

AL-QUDS lancar serang balas

Sedemikian itu, SARAYA AL-QUDS(sayap tentera gerakan JIHAD ISLAMI) mengumumkan awal pagi ini bahawa pihak pejuangnya telah menyasarkan pos kawalan tentera zionis; Kissufim, perisikan dan pos kawalan CCTV dengan serangan peluru mortar 'hawn' 120mm dan 80mm.

SARAYA AL-QUDS berkata, salah sebuah dari unit pejuangnya terselamat dari menjadi sasaran serangan zionis di bandar Der Balah, Gaza Tengah.
_________________________________________________
Baca lagi:

Komander AL-QUDS syahid, pemuda cedera di Der Balah
_________________________________________________

AL-QUDS mengesahkan dalam kenyataan rasminya bahawa serangan tersebut adalah serang balas ke atas penjenayahan zionis yang membunuh komandernya, Ismail Al-Asmar. Turut menegaskan mereka berpegang dengan jalan jihad serta penentangan. Sumber 24/08/2011, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS