الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Iron Dome pintas roket kelima

09 Disember 2011

Laporan jam 05:32 petang, waktu Palestin(Semenanjung Gaza)
Jam 05:32 petang, waktu Mesir

BAITULMAQDIS - Web berita Israel "YEDIOTH AHRONOTH"(YNET) versi hebrew melaporkan bahawa empat roket telah menyerang kawasan Be'er Tuvia berdekatan dengan bandar Ashdod, sambil mendakwa serangan terbabit tidak mengakibatkan sebarang luka parah ataupun kemusnahan harta benda.

YNET menjelaskan, Iron Dome(penangkis roket jarak dekat) yang dipasang di bandar Ashdod berupaya memintas serangan roket yang kelima.

Dari sudut lain, sayap tentera LIJAN MUQAWAMAH, iaitu kumpulan pejuang ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN telah mengumumkan pelancaran 'aliran-aliran roket' pada petang Jumaat tadi.

Sedemikian itu, ALWIYAH menyebut pihaknya telah mengebom sebuah lokasi tentera zionis, Isnad Sufa dengan tiga peluru mortar 'hawn' dan empat peluru mortar 'hawn' ke atas lokasi tentera zionis di Kerem Shalom(Karem Abu Salem).

Gambar di atas: Sekumpulan pejuang ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN.

Gambar di sebelah kiri: Sistem penangkis roket jarak dekat(Iron Dome).


Berhubung serangan roket, tentera rejim zionis turut mengumumkan sejak dari pagi tadi sehingga waktu asar, sebanyak lima serangan roket gugur di Sha'ar HaNegev(sebelum ini ejaan She'er Henegev) di Naqab(Negev), bandar Ashkelon dan Ashkul. Sumber 09/12/2011, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS