الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

YNET: 5 roket gugur di Naqab dan Ashkelon

09 Disember 2011

Laporan jam 09:55 pagi, waktu Palestin(tanah jajahan 1948)
Jam 08:55 pagi, waktu Mesir
Kemaskini jam 01:15 petang, waktu Mesir

Kemaskini akhir jam 04:15 petang, waktu Mesir

TANAH JAJAHAN NAQAB - Sumber dari web berita Israel 'YEDIOTH AHRONOTH'(YNET) versi hebrew menyebut pagi ini bahawa satu roket gugur di sebuah kawasan tanah lapang dalam penempatan zionis, Sha'ar Hanegev, sebelah barat Naqab(Negev). Menjelang waktu tengahari, tiga lagi serangan roket menyerang Sha'ar Hanegev dan bandar Ashkelon. Satu lagi serangan roket pula gugur di Eshkol sebelum waktu Asar petang.

Gambar(EPA): Seorang kanak-kanak kecil Palestin yang menjadi mangsa pengeboman zionis awal pagi tadi, ayahnya, Bahzat Al-Za'lan telah syahid.

Berikutan serangan roket, siren kecemasan berbunyi sebaik sahaja roket jatuh dalam kawasan berkenaan. Bagaimanapun, tidak mencatatkan sebarang kecederaan atau kerosakan harta benda, menurut YNET.

Pelancaran tembakan peluru roket sejak petang semalam adalah berupa tindakan serang balas dari pejuang Palestin terhadap serangan zionis yang membunuh dua pejuang Palestin dan mencederakan sebilangan penduduk Palestin.

Perangkaan terkini sepanjang serangan zionis di Gaza dalam masa hampir 24 jam, seramai 3 penduduk palestin syahid, dua darinya pejuang Palestin. Manakala jumlah penduduk Palestin yang cedera, termasuk kritikal seramai 17 orang, sebahagian besarnya adalah kanak-kanak.

Sumber dari tentera rejim zionis pula menyebut, sebanyak 8 serangan roket telah dilancarkan dari Semenanjung Gaza ke bandar-bandar dan penempatan Israel(kawasan tanah jajahan 1948).

Gambar(AFP): Rumah keluarga Al-Za'lan yang musnah teruk akibat letupan kuat dari serangan pesawat F-16 zionis ke atas pengkalang tentera(tempat latihan) KATAIB SYAHID IZZUDIN AL-QASSAM yang berhampiran.

Berikutan serangan zionis pada awal pagi tadi yang mengakibatkan seorang penduduk Palestin syahid dan 12 lagi cedera, sumber tentera zionis menyatakan serangan terbabit adalah bagi membalas serangan roket dari Gaza.

Berhubung kejadian serangan sepanjang 24 jam yang menukil rumusan dari pemberita AL-JAZEERAH dan web-web berita Palestin, serangan zionis ini menimbulkan motif lain kerana pejuang-pejuang Palestin tidak melepaskan langsung serangan roket sebelum pesawat zionis menyerang. Begitu juga, kejadian serangan yang dilancarkan pesawat zionis pada 07/12/2011 juga tidak ada langsung sebarang serangan roket pejuang ke daerah-daerah jajahan.

Serangan-serangan zionis di Gaza terhenti seketika selepas serangan awal pagi tadi. Namun, pesawat-pesawat tempur; pengintip dan F-16 terus berlegar-legar secara tidak putus-putus di ruang udara Semenanjung Gaza. Hal ini memberikan peringatan bahawa kemungkinan akan berlaku lagi serangan, lapor pemberita AL-JAZEERAH pada jam 11:15 pagi, waktu Mesir. Sumber 09/12/2011, web berita Safa.ps dan berita AL-JAZEERAH

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS