Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Lulus bina 130 unit perumahan di Penempatan Gilo

28 Disember 2011

Laporan jam 03:31 petang, waktu Palestin

BAITULMAQDIS - Majlis Perbandaran Penjajah(Israel) di BaitulMaqdis(Al-Quds) telah meluluskan hari ini pembinaan 130 unit perumahan baru di Penempatan Gilo yang berhampiran dengan Bayt Jala, Betlehem(Baitulahm).

Salah seorang anggota Majlis Perbandaran, Bibi Alo dari parti berhaluan kiri 'Meretz' berkata, sememangnya telah dipersetujui Majlis Perbandaran mengizinkan 130 unit buah perumahan baru dibina di Penempatan Gilo. Jelas Bibi, unit perumahan baru ini meliputi tiga buah apartmen 12 tingkat yang terletak berhampirban bandar Betlehem, selatan Tebing Barat.

Sedemikian itu, jurucakap Pemerintah Palestin Ramallah, Nabil Abu Radinah mengecam projek pembinaan penempatan Israel yang terus giat dilaksanakan, dan yang terkini kelulusan bina di Penempatan tersebut.

Kata Abu Radinah kepada agensi berita WAFA, "Lajnah Kuartet Timur Tengah mesti menjalankan tanggungjawabnya dengan mengambil iktibar pembinaan penempatan ini salah dari sisi undang-undang, tambahan pula, pembinaan ini meningkat secara mendadak, mana boleh menyambung semula rundingan damai tetapi penempatan tidak dihentikan."

Berhubung pengumuman ini, Pemerintah Palestin Ramallah mengkritik sikap pihak antarabangsa yang mendiamkan diri.

Pada minggu yang lalu, 18/12/2011, kementerian bahagian pembinaan dan penempatan Israel telah mengumumkan bahawa lebih 1,000 unit perumahan baru akan dibina di Tebing Barat.

Menurut web berita Israel "YEDIOTH AHRONOTH"(YNET), perincian pembinaan projek kediaman yang telah diumumkan meliputi sebanyak 348 unit perumahan di Beitar Illat, 500 unit di Penempatan Har Homa yang terletak di Jabal Abu Ghoneim, selatan bandar BaitulMaqdis dan 180 buah unit lagi akan dibina di kawasan Givat Ze'ev, utara bandar BaitulMaqdis.

Pengumuman tentang projek binaan yang baru ini telah membantutkan proses penyelarasan di antara Palestin dan Israel malah Pemerintah Palestin Ramallah menggesa supaya hentikan projek pembinaan untuk menyambung semula rundingan damai. Bagaimanapun, Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu menolak gesaan serta menganggap ianya adalah syarat lama.

Walaupun Israel dikritik hebat pihak antarabangsa berikutan menggiatkan bina penempatan, namun tidak menghalang bagi meneruskan pembinaan perumahan di tanah-tanah Palestin. Sumber 28/12/2011, web berita Safa.ps dan berita AL-JAZEERAH

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS