الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Serangan zionis dikaitkan dengan kegiatan 'pengganas'

28 Disember 2011

Laporan jam 02:08 pagi, waktu Makkah Al-Mukarramah
Jam 01:08 pagi, waktu Mesir

Dua serangan udara zionis ke atas dua lokasi yang berlainan di Semenanjung Gaza pada Selasa malam, 27/12/2011 telah mengakibatkan seorang penduduk syahid dan sebelas lagi cedera.

Gambar: Kesan serangan pertama zionis di Gaza.

Berhubung serangan pertama, sumber dari media massa Israel, mangsa yang syahid, Abdullah Al-Talbani, 22 adalah anggota pejuang SARAYA AL-QUDS. Lantas, kenyataan ini dinafikan oleh SARAYA AL-QUDS.

Gambar(MEDIA PERANG SARAYA): Sekumpulan pejuang SARAYA AL-QUDS.

Dalam laporan yang ringkas, tentera rejim zionis berkata serangan terbabit menyasarkan sekumpulan yang terlibat dengan aktiviti keganasan baru-baru ini di Gaza, iaitu merancang operasi melancarkan serangan roket ke daerah-daerah Israel(jajahan 1948).


Tanpa memperincikan sebab-sebab serangan, jurucakap tentera rejim zionis menyatakan bahawa tentera telah menyerang sekumpulan pembuat kerosakan(jolokan kepada Palestin) yang terjebak dalam kegiatan keganasan, tentera akan sentiasa menghadang dengan penuh kekerasan terhadap mana-mana pihak yang bertindak ganas menentang Israel sambil menegaskan HAMAS yang bertanggungjawab di atas semua ini.

Serangan kedua pula, siaran televisyen Israel menukil dari sumber tentera bahawa serangan terbabit menyasarkan sekumpulan Palestin yang dipercayai menyeludup senjata dari Sinai ke dalam Semenanjung Gaza.

Serangan terbabit hanya diakui penganalisis tentera zionis, katanya, "ya memang dari semasa ke semasa, tentera akan menyasarkan mana kumpulan dan pergerakan yang menyeludup senjata dari Sinai ke Gaza."

Namun, menurut agensi berita ASSOCIATED PRESS(AP) menukil dari sumber perubatan, serangan kedua zionis menumpukan sebuah jip(kereta pacuan empat roda) polis Kerajaan Palestin Gaza yang mengakibatkan lima anggota polis cedera(gambar bawah).
____________________________________________________
Serangan zionis pada Selasa malam, 27/12/2011 di Gaza:

Cedera dalam serangan kedua zionis
Syahid, 3 cedera dalam serangan udara di Gaza

____________________________________________________

Jelasnya, alasan-alasan ini menjadi kaitan serangan dilancarkan tanpa dinyatakan alasan sebenar. Tambahan pula, kedua-dua serangan tidak didahului dengan serangan-serangan roket yang boleh dijadikan alasan rejim zionis untuk melancarkan serangan di Gaza. Walaubagaimanapun, serangan ini seiring hari memperingati perang Gaza tahun ketiga bertujuan untuk memainkan sentimen provokasi tindak balas pejuang-pejuang Palestin.

Berhubung perkembangan dari pejuang-pejuang Palestin, pemberita Al-JAZEERAH menjawab, pihaknya masih menanti kenyataan-kenyataan rasmi pejuang. Sumber 28/12/2011, berita AL-JAZEERAH, web berita AL-JAZEERAH dan web berita Palestin

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS