الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Tutup sempadan Rafah disebabkan pilihanraya Mesir

31 Disember 2011

Laporan jam 02:28 petang, waktu Palestin
Jam 02:28 petang, waktu Mesir

RAFAH - Kementerian Dalam Negeri Palestin di Gaza mengumumkan hari ini, Sabtu, 31/12/2011 bahawa terminal Rafah sebelah Mesir akan ditutup pada hari Selasa akan datang. Penutupan tersebut disebabkan berlangsungnya pilihanraya Mesir peringkat ketiga(fasa ketiga) yang turut melibatkan wilayah Sinai.

Peta: Kedudukan pintu sempadan Rafah Mesir untuk melintasi ke Semenanjung Gaza, tanah Palestin. Peta yang dipetik pada tahun 2005 menunjukkan koloni penempatan zionis masih wujud di Gaza, namun beberapa bulan selepas itu, rejim zionis berundur keluar dari Gaza dan penempatan-penempatan tersebut dimusnahkan.

Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya Mesir telah selesai menyiapkan persediaan bagi mengadakan pilihanraya peringkat ketiga untuk dewan parlimen yang dijadualkan berlangsung pada 03 dan 04 Januari akan datang serta pusingan ulangan pada 10 dan 11 pada bulan yang sama. Sedemikian itu, pilihanraya peringkat ketiga ini menyaksikan pemilihan 150 anggota parlimen dari sembilan buah wilayah.

Gambar: Di hadapan gerbang utama sempadan Rafah Mesir yang menjadi penghubung ke Semenanjung Gaza, tanah Palestin.

Jelas SAFA, sembilan buah wilayah itu membabitkan, Al-Qalyubiah, Al-Gharbiah(Tanta: ibunegeri), Al-Daqahliah, Matruh, Al-Wadi Al-Jadid, Qana, utara Sinai dan selatan Sinai, dan Elmania. Sumber 31/12/2011, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS