Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Warga haram ceroboh lokasi bersejarah di Bethlehem

30 Disember 2011

Laporan jam 09:34 pagi, waktu Palestin
Jam 09:34 pagi, waktu Mesir

BETHLEHEM - Dua lokasi bersejarah Palestin telah diceroboh sekumpulan besar warga haram zionis pada pagi ini, Jumaat, 30/12/2011. Lokasi bersejarah, Kolam Sulaiman(Suliman Pool) dan Convention Palace(Qasr El-Mu'tamarat) terletak dalam daerah Al-Khadr, selatan bandar Bethlehem(بيت لحم) di bahagian selatan Tebing Barat.

Gambar atas menunjukkan kedudukan dua lokasi sejarah, Suliman Pool dan Convention Palace yang berdekatan antara satu sama lain. Gambar ketiga adalah rupa Suliman Pool(tahun 2007).

Wartawan SAFA menjelaskan, sekumpulan warga haram yang tidak kurang dari 200 orang menceroboh dua lokasi berkenaan sambil dikawal tentera rejim penjajah. Sebagaimana dinyatakan, warga-warga haram enggan keluar dari lokasi berkenaan kerana beralasan ianya adalah tanah Yahudi.

Jelas lagi, sejak sekian lama, warga-warga haram zionis berusaha merampas kedua-dua lokasi sejarah lama berkenaan malahan mereka beranggapan bahawa ianya adalah tanah Yahudi dan umat Islam tidak berhak berada di situ.

Salah satu sudut dari pemandangan di Bethlehem. Gambar atas, penduduk Palestin berpusu-pusu mahu melepasi dari Checkpoint yang memisahkan Bethlehem dan BaitulMaqdis(Al-Quds).

SAFA
melaporkan, warga-warga haram yang lengkap bersenjata masih berpeleseran di kedua-dua lokasi sejarah dan dikawal ketat oleh tentera rejim penjajah. Sehingga saat ini, tidak berlaku sebarang pertempuran dengan penduduk asal Palestin.

Seperti yang disebutkan, warga-warga haram zionis terus menggiatkan serangannya di Tebing Barat, membakar pokok-pokok zaitun dan tanaman Palestin dan melontar batu kepada penduduk Palestin. Lebih dari itu, warga haram zionis turut menimbulkan kekacauan di masjid-masjid dengan menconteng ungkapan-ungkapan di dindingmasjid yang berupa ugutan dan menghina Nabi Muhammad SAW, juga terhadap agama Islam. Sumber 30/12/2011, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS