Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Syahid, lima cedera ditembak meriam zionis

30 Disember 2011

Laporan jam 09:08 pagi, waktu Palestin
Jam 09:08 pagi, waktu Mesir

GAZA - Tembakan peluru meriam yang dilepaskan kereta kebal rejim zionis di kawasan Jahr El-Deik mengakibatkan seorang pemuda syahid, manakala beberapa lagi penduduk Palestin mengalami kecederaan. Kejadian itu berlaku di sebelah tenggara bandar Gaza.

Sumber dari berita AL-JAZEERAH dan web berita MAAN menukil dari sumber perubatan, berkata, pemuda yang syahid, Mukmin Abu Daf berusia 22 tahun berasal dari Hayyu Tufah merupakan salah seorang anggota Ansar As-Sunnah, iaitu salah sebuah unit dari kumpulan Salafiy. Menurut sumber lagi, seorang lagi pejuang Palestin cedera dalam pengeboman meriam. Manakala, tiga lagi yang cedera adalah petani yang sedang bercucuk tanam di tanah pertanian mereka.

Mangsa-mangsa yang cedera telah dibawa ke hospital Shifa' yang terletak di bandar Gaza untuk menerima rawatan. Demikian itu, kecederaan dialami salah seorang mangsa disifatkan kritikal.

Mutakhir ini, keadaan di Gaza bertambah tegang ekoran beberapa serangan bersiri dari udara malahan diikuti serangan dari meriam berhampiran sempadan. Tambahan lagi, pihak tentera rejim zionis seringkali mengancam untuk melancarkan serangan yang lebih dahsyat seumpama Operation Cast Lead atau lebih dari itu. Serangan zionis di Gaza beberapa hari yang lalu juga mengakibatkan syahid dan kecederaan, di samping menjejaskan harta benda dan milikan Palestin.
__________________________________________
Baca lagi:

1. Wakil Keamanan Israel: Kemungkinan operasi ketenteraan di Gaza tidak mendesak
2. F-16 zionis serang utara dan Gaza Tengah
3. Syahid, 3 cedera dalam serangan udara di Gaza
4. Cedera dalam serangan kedua zionis
5. Serangan zionis dikaitkan dengan kegiatan 'pengganas'

__________________________________________

Jelas sumber, Jahr El-Deik merupakan kawasan pertanian berhampiran dengan garisan sempadan, bahkan juga dekat dengan lokasi tentera rejim zionis. Sumber 30/12/2011, berita AL-JAZEERAH dan web berita Maannews.net

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS