الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Info-info ringkas Palestin

20 Mei 2012


1) 2 juta kanak-kanak Palestin bawah 18 tahun

Analisis bilangan penduduk Palestin pada pertengahan tahun 2011 berjumlah 4.17 juta orang. Dari bilangan tersebut, jumlah kanak-kanak Palestin(termasuk remaja) bawah umur 18 tahun sebanyak 2.01 juta, sekaligus kategori golongan ini membentuk 48.2% dari keseluruhan penduduk Palestin. 

Sumber 15/04/2012, web berita Paltimes.net

2) 17 April setiap tahun hari tahanan Palestin

Sempena hari tersebut, lebih 300 buah NGO antarabangsa telah mengumumkan gesaan segera bagi menyokong para tahanan Palestin yang telah mengadakan mogok lapar demi mendapatkan hak-hak kemanusiaan yang diperuntukkan oleh undang-undang antarabangsa. Juga mendesak agar masyarakat antarabangsa campurtangan dan memberi tekanan ke atas rejim penjajah bagi membebaskan para tahanan Palestin.

Lebih 3,500 orang tahanan Palestin telah memulakan mogok lapar hari ini bertepatan hari tahanan Palestin. Demikian itu, jumlah berkenaan adalah dari jumlah asal tahanan Palestin seramai 4,700 orang yang meringkuk dalam penjara-penjara penjajah. 

Sumber 17/04/2012, web berita Safa.ps

3) Perjumpaan tergempar Arab

Sebagaimana yang dijadualkan, Liga Arab akan mengadakan perjumpaan tergempar hari ini di Kaherah bagi membincangkan kedudukan para tahanan Palestin yang berada dalam penjara-penjara Israel. 

Sumber 06/05/2012, web berita Safa.ps

4) Detik-detik terakhir, 11 minit Palestin hilang pada 14 Mei 1948

Pada waktu itu, zionis tanpa rasa malu sebaik sahaja Britain mengangkat kaki dari Al-Quds, zionis dengan penuh kerakusan tanpa menunggu 15 Mei, mereka terus mengakui berdirinya sebuah negara haram yang menjalar sehingga ke sempadan tanah Mesir di bahagian selatan tanah Palestin. Demikian itu, dalam tempoh 11 minit selepas ketua pengganas zionis mengumumkan negara haram mereka, Amerika Syarikat selaku pihak utama yang mengiktiraf tertegaknya negara haram Israel. Maka, 15 Mei 1948 berakhirnya mandat Britain di tanah Palestin, lalu bermulanya perang 1948. Namun, tentera Arab telah terlambat kerana menanti 15 Mei 1948, kemudian barulah menyerbu masuk.

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS