الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Morsy Presiden Mesir

24 Jun 2012


الله اكبر ولله الحمد

Sebuah kemenangan yang dinantikan oleh keseluruhan ummat Islam, bukan sahaja di tanah Mesir malah melangkau batas sempadan. Alhamdulillah, kami mengucapkan syukur kepada Allah Ta'ala kerana mengizinkan kemenangan kepada Dr. Muhammad Morsy, calon Ikhwan Muslimin dan Parti Hurriyah Wal-Adalah. Juga, tahniah kepada jentera kempen Dr. Morsy yang bertungkus-lumus bekerja agar beroleh keputusan yang terbaik serta tidak lupa kepada Parti-parti politik dan pemuda-pemuda revolusi yang kuat memberi sokongan kepada Morsy meskipun wujud tidak persefahaman politik. Tahniah kepada rakyat Mesir yang mendoakan siang dan malam agar kemenangan ini beroleh kepada insan yang selayaknya.

Semoga kemenangan hari ini membuka jalan demi tertegaknya sebuah wilayah yang dipimpin mengikut saranan ajaran Islam. Jika Mesir juga telah dimenangi oleh Presiden yang Islamis, maka tidak mustahil, di tempat-tempat lain, juga akan diberikan insan seumpama ini. Namun, sentiasa mendoakan supaya Presiden baru dan jentera pimpinannya teguh menggalas bebanan tanggungjawab memerintah Mesir kerana cabaran akan datang lebih hebat.

Sesungguhnya Allah Ta'ala menggantikan beberapa insiden yang berlaku sebelum ini dengan beroleh kemenangan pada hari ini.

الله اكبر .. الله اكبر .. الله اكبر
ثورة 25 يناير
حرية نحميها وعدالة نبنيها

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS