الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Israel mengebom beberapa tempat di Gaza

21 Mei 2010

Mereka masih tidak berpuashati

Sumber Al-Jazeerah: Di Pakistan, sejumlah besar penduduk Pakistan mengadakan tunjuk perasaan bagi membantah pertandingan melukis karikatur Nabi Muhammad SAW di laman facebook. Sumber 20/05/2010, berita Al-Jazeerah
_________________________


GAZA - Awal pagi ini, pesawat tempur Israel telah melancarkan beberapa sarangan terhadap sasarannya di Semenanjung Gaza. Bagaimanapun, tiada laporan kecederaan dalam serangan terbabit.

Agensi berita melaporkan, pesawat tempur Israel jenis 'F-16' telah melancarkan satu serangan ke atas sebuah tempat latihan KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera HAMAS) berdekatan Masjid Umar Al-Khattab di bandar kecil Bet Hanoun, utara Semenanjung Gaza.

Sumber menjelaskan lagi, sebelum serangan ke atas tempat Al-QASSAM, pesawat tempur Israel mengebom tiga kawasan sasarannya yang berbeza di timur bandar Khan Yunus, selatan Gaza. Sebagaimana dijelaskan, pengeboman pertama mensasarkan sebuah tanah kosong di kawasan Farahain. Namun, tiada kecederaan dilaporkan.

Seiringan serangan itu, pesawat tanpa pemandu Israel turut mengebom sebuah tanah kosong yang dimiliki keluarga An-Najar di Khuzaah, timur Khan Yunus. Begitu juga sebuah jalan penghubung di kawasan yang sama turut dibom. Dalam serangan terbabit, tidak ada laporan kecederaan dilaporkan.

Dinyatakan, serangan-serangan Israel di Gaza setelah beberapa jam dilaporkan satu serangan roket buatan tempatan gugur di bandar Askalan, selatan Israel. Bagaimanapun tiada sebarang kecederaan, menurut radio Israel.

Berikutan itu, sebuah kumpulan pejuang, 'pejuang sunnah' mengakui melancarkan serangan roket ke Israel.

Dalam kenyataan akhbar, pejuang sunnah melancarkan roket yang dikenali 'khaibar' ke Askalan, Israel. Sumber 21/05/2010, web berita safa.ps dan web berita Al-Jazeerah

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS